Pentru a își proteja intimitatea camerei, oamenii au folosit de-a lungul timpului diverse metode de a își acoperi geamurile. Draperii, jaluzele, rolete textile sau rulouri metalice – iată câteva idei pentru decorațiuni interioare sau exterioare care vă feresc de privirile indiscrete de pe stradă. Compania Rollar vă va prezenta câteva caracteristici ale acestor materiale.
Ce sunt roletele textile de interior
Roletele textile au aparut initial ca o alternativa a jaluzelelor pentru birou, dar ele au capatat un mare succes si au devenit repede utilizate si in mediul casnic. Ele sunt utilizate pentru a controla fluxul de lumina care intra ziua in camera prin fereastra si pentru a conferi intimitate la venirea serii. In plus, ele asigura si o bariera termica fata de mediul extern. Roletele confera spatiului interior un stil modern si elegant.
Datorita acestei explozii a vanzarilor din ultima perioada, producatorii de rolete au inceput sa dezvolte noi materiale, modele si culori care se adapteaza oricarui tip de mediu dar, mai presus de toate, caracteristici care raspund celor mai exigente gusturi ale clientilor din ce in ce mai orientati catre acest tip de accesorii.
Dimensiuni, modele si culori pentru rolete
Desi pe piata exista posibilitatea realizarii de rolete la comanda, cu dimensiuni personalizabile, acestea nu sunt intotdeauna usor de instalat in mod independent. Din acest motiv, modele precum cele oferite de Rollar sunt disponibile in zeci de formate diferite, pentru a raspunde prompt diverselor nevoi.
Cea mai mica latime disponibila este de 45 cm, in timp ce lungimea maxima este de pana la 230 cm, garantand o acoperire perfecta chiar si pe geamurile usilor dvs. In ceea ce priveste culorile disponibile, oferta noastra are o gama destul de larga de optiuni de luat in considerare, toate in culori uni. De fapt, trece de la culori foarte deschise, cum ar fi alb si bej, pana la negru si maro, cu adaosuri foarte speciale de culori pastelate, cum ar fi roz, rosu si verde.
Sunt situatii in care este necesar sa avem putina creativitate si inventivitate pozitiva pentru a scoate tot ce e mai bun din mediile pe care le avem la dispozitie. Noile solutii propuse de designul modern permit, din acest punct de vedere, sa aveti mereu noi idei imaginative si solutii originale pentru a gestiona mai bine orice probleme critice: buget limitat, spatii reduse, unghiuri moarte sau mobilier prea voluminos.
Roletele opace sunt unele dintre cele mai moderne si eficiente propuneri de reducere a dezordinei cauzate de perdele, reglarea eficienta a luminozitatii si a intimitatii, totul cu maxima practicitate.
Ce sunt rulourile exterioare
Spre deosebire de roletele textile montate in interiorul camerei, rulourile metalice sunt atasate in exteriorul ferestrei si ofera astfel si o buna protectie la efractie. Casetele rulourilor trebuie sa fie izolate termic, pentru a preveni curentii si pierderile de caldura.
Rulourile exterioare sunt disponibile in diferite materiale – cele mai comune fiind plasticul (PVC rigid), aluminiul (de obicei spumat cu poliuretan), lemnul de pin sau otelul (inox).
Rulouri exterioare din PVC – pro si contra
Rulourile din PVC sunt usoare, ieftine, usor de curatat si ofera o izolare termica foarte buna la exterior atat pe timp de vara, cat si iarna. Dezavantajul rulourilor din PVC este lipsa de protectie impotriva spargerii geamurilor, deoarece materialul este flexibil, chiar daca devine mai dur cu varsta.
Daca utilizati rulourile din PVC pentru protectie solara si termica, trebuie sa va asigurati ca acestea nu sunt niciodata complet inchise, astfel incat niste fante usoare sa ramana mereu deschise pentru ventilarea incaperii. Proprietarii care s-au plictisit de culorile standard de alb, gri si bej pot adauga accente colorate fatadei lor cu rulouri din PVC colorate in galben, verde, rosu sau albastru.
Rulourile metalice – unde sunt utile
La rulourile metalice se face o distinctie intre modelele laminate si cele extrudate. Profilele laminate sunt subtiri si umplute cu spuma poliuretanica pentru o mai mare stabilitate, facandu-le mai usoare si mai ieftine decat versiunea extrudata. Acesta din urma sunt mai grele, mai masive, dar si mai scumpe. Rulourile din aluminiu umplute cu spuma ofera o buna izolare fonica, dar rulourile grele din otel sunt utilizate in principal pentru o protectie optima impotriva efractiei.
La instalarea conventionala, rulourile dispar intr-o caseta care este acoperita cu ipsos sau caramida. Aceasta varianta se realizeaza in cladiri noi, deoarece modernizarea ar fi prea complexa si costisitoare. La reinnoirea ferestrelor, sunt folosite rulouri montate in partea de sus – aici caseta ruloului se afla pe rama ferestrei. Totuși, acest lucru reduce inaltimea zonei ferestrei, care arata urat, mai ales in cladirile vechi care au forme deosebite de ferestre.
O modernizare simpla pentru ferestrele care anterior nu aveau rulouri este oferita prin rulouri montate in fata, care sunt instalate ca un sistem complet, inclusiv sine de ghidare direct pe fatada cladirii sau in deschiderea ferestrelor. Aceasta instalare ulterioara poate duce si la o reducere vizuala a suprafetei ferestrei.
Modernizarea cu rulouri etanse la lumina este posibila si in cazul ferestrelor inclinate pentru mansarde. Acestea sunt plasate pe geam din exterior. In loc de curea, rulourile sunt deplasate cu ajutorul manivelelor. Daca nu va place la fel de mult actionarea manuala, puteti folosi varianta electrica.
Rulourile motorizate nu sunt doar usor de utilizat, ci sustin si protectie impotriva spargerilor, deoarece motorul le impiedica sa fie impinse sau deschise din exterior. Prin instalarea senzorilor de lumina, rulourile se deschid si se inchid automat in functie de lumina zilei.