Geamul termopan tripan, avantaje și beneficii

0

Aparitia geamurilor termopan a rezolvat o buna parte din problemele generate de transferul de caldura din interior in exterior si de disconfortul fonic din interiorul cladirilor. Totusi, termopanele clasice, cu doua foi de sticla, nu au reusit sa rezolve absolut toate problemele.

Daca geamul termopan clasic nu te multumeste in totalitate, exista o solutie mai interesanta si mai eficienta: geamul tripan. Realizat din 3 foi de sticla, acesta se dovedeste a fi mult mai eficient din punct de vedere al eficientei fonice si termice.

Tehnologia de realizare a geamului tripan este asemanatoare cu cea a geamului termopan clasic:

  • Se lipesc 3 foi de sticla groase de aproximativ 4 mm, cu ajutorul unor baghete de aluminiu;

  • Se izoleaza foarte bine, in asa fel incat spatiul dintre ele sa nu aiba contact cu exteriorul;

  • Intre foile de sticla se introduce un gaz rar ( argon sau krypton) care imbunatateste coeficientul de transfer termic.

Rezultatele sunt, de cele mai multe ori, excelente, atata vreme cat procesul de constructie al geamului este unul corect realizat. Un geam tripan cu spatiu de 12 milimetri intre foi poate genera un transfer termic U = 1, ceea ce este impresionant in conditiile in care un geam termopan standard are U=2.7 iar geamul simplu are U = 5.7.

Care sunt principalele avantaje si dezavantaje ale geamului tripan?

Avantajele oferite de acest tip de geam sunt numeroase si foarte atractive:

1. Ofera o izolare mai bune din punct de vedere termic si fonic si de asemenea, asigura o mai buna securizare a locuintei, geamul tripan fiind mult mai rezistent la socuri fizice;

2. Nu produce condens. Daca este bine realizat, geamul tripan nu produce condens. In cazul in care produce este foarte probabil ca etanseitatea lui sa fi avut de suferit;

3. Poate genera economii substantiale. Pe timp de iarna, consumul de energie al caselor cu geam tripan este cu pana la 30% mai mic decat consumul de energie al geamului termopan clasic. Acest lucru se traduce prin facturi mai mici la energia termica;

4. Prin aplicarea unei pelicule transparente pe foaia de geam din exterior, caldura excesiva este impiedicata sa intre in casa pe timpul verii, ceea ce transforma locul intr-unul mai racoros si mai confortabil.

Pe lista dezavantajelor poate fi trecut faptul ca geamul tripan este destul de costisitor. Pretul poate fi cu 80% mai mare decat in cazul geamurilor duble, insa in timp se amortizeaza prin economia de caldura.
De asemenea, aceste geamuri sunt destul de grele, ceea ce le face mai greu de montat iar iarna capteaza ceva mai putina caldura de la soare.

Conform celor de la Holze Design Industry srl geamurile tripan reprezinta o solutie care produce economii si genereaza confort. Merita, asadar, sa fie luate in calcul.

Distribuie
 

Despre autor

No comments