Cum să cumperi o mașină second hand sigură

mașini second hand

Motivele pentru care fiecare șofer alege să achiziționeze o mașină sunt diverse. De la cele ce țin de rațional cum ar fi deplasarea eficientă din punctul A în punctul B, până la cele emoționale precum prestanța pe care o oferă aceasta în timpul condusului.

Ce nu ar trebui însă să lipsească de pe lista criteriilor, orice marcă sau model am alege să cumpărăm, este siguranța. Dincolo de faptul că dorim un design sport sau elegant, motoare ce folosesc tehnologii de ultimă generație sau interioare confortabile, spațioase și cu dotări care mai de care mai extravagante, siguranța pe care o avem în timpul condusului trebuie să fie prioritară.

Tehnologia tot mai evoluată folosită de autoturisme și cercetările specialiștilor din domeniu au făcut ca riscul de vătămare gravă în cazul unui accident să fie mult mai mic datorită introducerii mai multor caracteristici de siguranță.

Deși la prima vedere ar părea că doar autoturismele noi ne oferă această garanție, nu trebuie să nu luăm în calcul și variantele de mașini second hand. În definitiv, un model chiar dacă nu este cel mai nou nu înseamnă că nu mai are caracteristicile de siguranță cu care a fost construit inițial. Deși dezvoltă tot timpul noi tehnologii, constructorii păstrează linia unei mărci care i-a consacrat, de la un model la altul. Și s-au diferențiat pe piață și au câștigat aprecierea șoferilor tocmai pentru că de la început au construit mărci sigure.

Sigur, o mașină second hand trebuie analizată și testată mult mai mult decât una nouă atunci când decidem să o achiziționăm, însă dacă aceasta trece de toate verificările de la service nu avem motive să ne îngrijorăm că nu o putem conduce într-un mod sigur.

Întrucât de cele mai multe ori bugetul este cel care dictează cumpărarea unei mașini în detrimentul alteia, ne îndreptăm tot mai des atenția către mașini rulate și nu este deloc o idee rea: dacă au fost bine întreținute, ne bucurăm de aceeași siguranță la un preț considerabil mai mic.

Vestea bună este că piața are o mulțime de oferte de vânzări auto care apar la o singură căutare pe Internet. Cautimasina.ro, de exemplu, este un agregator care strânge toate anunțurile de vânzări auto second hand de la site-urile de profil din piață. Cu siguranță vom găsi aici mașini bune și sigure care ne vor oferi tot conforturl, chiar dacă sunt deja rulate.

Ce trebuie să facem este să verificăm mașina din toate punctele de vedere înainte să o cumpărăm și asta cu simț de răspundere. Printre cele mai importante sisteme de siguranță de care trebuie să fim siguri că funcționează perfect sunt:

  • Frâne antiblocare (ABS) – caracteristică obligatorie încă din 2003 ce trebuie îndeplinită de toate autoturismele vândute în Europa, aceasta ajută la reducerea distanței de oprire, împiedică frânele să se blocheze și oferă posibilitatea de a controla direcția.
  • Control electronic de stabilitate (ESC) – un soft care are scopul de a menține mașina pe șosea în cazul în care roțile pierd aderență.
  • Controlul tracțiunii (TCS) – sistemul limitează puterea pe roțile care nu au aderență și o trimite celor care au.
  • Sistem automat de frânare de urgență (AEB)- o varietate de senzori și camere care avertizează auditiv și vizual șoferul cu privire la o coliziune iminentă. Dacă șoferul nu reacționează, sistemul AEB va face automat o oprire de urgență care va reduce din efectele coliziunii .
  • Distribuția electronică a forței de frânare (EBD) – tehnologia funcționează împreună cu ABS -ul și distribuie automat forța de frânare între puntea spate și cea din față iar acest lucru ajută la reducerea distanțelor de frânare în linie dreaptă.

Dacă ai găsit o mașină care îți place, înainte de a o cumpăra, cel mai bine ar fi să o duci la un service auto pentru a fi verificată de către specialiști. Diagnoza realizată cu ajutorul unui tester electronic nu numai că te poate scuti de reparații pe viitor, ci atestă și faptul că vei cumpăra o mașină sigură.

Distribuie
 

Despre autor

blogbiz

Revista online de lifestyle, moda, frumusete, turism, divertisment, sanatate, dragoste, idei de afaceri, stiri mondene.