Vinieta pentru Bucuresti, taxa oxigen in forma finala

0
Vinieta pentru Bucuresti

Consiliul general a adoptat proiectul vinietei sau taxa oxigen pentru Bucuresti. Proprietarii de masini din Capitala si din Ilfov ar urma sa plateasca taxa pentru a putea circula pe soselele din oras.

Proiectul Vinieta sau taxa Oxigen a fost initiat de Gabriela Firea, proiect prin care primarul-general al Capitalei vrea sa elimine de pe strazile capitalei masinile poluante. Aproape toate maşinile cu norme de poluare sub Euro 5 vor fi taxate si vor exista restrictii mai dure pentru centrul Capitalei, in zona ZACA unde masnile cu norma de poluare Euro 3 vor fi interzise chiar daca platesc taxa.

Aplicarea vinietei pentru masinile Euro 4 se va face de la 1 ianuarie 2021 iar din 2022, maşinile non-Euro, Euro 1 si Euro 2 nu vor mai avea acces in oras, iar cele Euro 3, din 2024. Unele restrictii ce urmeaza sa fie publicate vor intra in vigoare chiar la 1 ianuarie 2020.

Taxa Oxigen, cat vei plati in functie de norma de poluare

Primele restrictii vor intra in vigoare de la 1 ianuarie 2020, urmatoarele se vor aplica treptat.

Zona de Actiune pentru Calitatea Aerului sau ZACA a fost clar delimitata: Piata Victoriei – Iancu de Hunedoara – Stefan cel Mare – Polona – Mihai Eminescu – Traian – Nerva Traian – Gheorghe Sincai – Lanariei – Serban Voda – Marasesti – Mitropolit Nifon – Libertatii – Calea 13 Septembrie – Izvor – BP Hasdeu – Vasile Parvan – Berzei – Buzesti – Piata Victoriei.

Puteti vedea si pe harta cu centru Bucurestiului.

perimetru zaca

De la 1 ianuarie 2020, accesul autovehiculelor cu masa mai mică de cinci tone pe arterele din Bucuresti este restricționat zilnic, de luni pana vineri, cu exceptia sarbatorilor legale, in intervalul 07:00-22:00, dupa cum urmeaza:

– Pentru masinile electrice, hibride sau cu norma de poluare Euro 5 si Euro 6, accesul fara restrictii pe toate arterele;
– Pentru cele cu norma de poluare Euro 3 si Euro 4, accesul este permis pe toate strazile din Bucuresti numai in urma achizitionării unei viniete electronice Oxigen; Restrictia pentru Euro 4 se aplica din 2021.
– Pentru cele cu norma de poluare non-Euro, Euro 1 și Euro 2, accesul va fi interzis in Zona de Actiune pentru Calitatea Aerului (ZACA), fiind permis pentru restul arterelor din municipiul Bucuresti numai in urma achizitionării unei viniete electronice Oxigen. Aici exista si o exceptie: daca ai masina non-Euro, Euro 1 sau Euro 2 si aceasta masina e inmatriculata pe adrese din ZACA, mai ai voie sa intri acolo doar pana la 1 ianuarie 2021.

Lista cu tarifele

Taxa-Oxigen

Soferii care nu au vinieta corespunzatoare vor fi sanctionati cu amenzi de la 1.500 la 2.000 de lei, deci atentie, de anul viitor trebuie sa iei masuri.

Distribuie
 

Despre autor

blogbiz

blogbiz

Revista online de lifestyle, moda, frumusete, turism, divertisment, sanatate, dragoste, idei de afaceri, stiri mondene.

No comments