Te pregătesti sa iti izolezi termic casa și cauti cele mai bune opțiuni pentru pod, tavan, acoperiș sau mansarda? Descoperă în articolul de astăzi una dintre cele mai bune opțiuni de pe piața din Romania – celuloza. Iată care sunt principalele atuuri de care te poți bucura tu, familia și casa ta, alegand acest material natural pentru termoizolare:
Pe scurt, izolarea cu fibra de lemn (celuloza) are aceleași beneficii pe care le-a avut întotdeauna lemnul: este o soluție sigură, naturală, performantă și regenerabilă. Dacă este sa luăm cazul unuia dintre cei mai apreciati producatori de materiale de celuloza folosite in izolare – STEICO, putem sa începem cu următoarele fapte clar asumate – celuloza este fabricata din lemn recoltat din păduri durabile și este reciclabila. Produsele companiei germane sunt fabricate fără aditivi artificiali. Acestea „sunt ușor de reciclat sau pot fi chiar compostate pentru a imbunatati solul”. Mai mult, lemnul este un “recipient” naturală pentru carbon: este știut ca pădurile stochează mai mult dioxid de carbon decât eliberează în atmosferă. STEICO a calculat că izolația utilizată pentru protejarea unei case de o familie înglobează „aceeași cantitate de CO2 cu cea pe care o emite o mașină, vreme de peste 50.000 km”.
O bună izolație termică
Un beneficiu practic, pe care îl căutăm într-un asemenea produs – izolația din lemn este un bun izolator termic. Celuloza are o capacitate ridicată de a absorbi și a elibera umezeala, este ușor de instalat și are chiar și beneficii de izolare fonică. Să ne uităm la fiecare dintre acestea pe rând.
Un izolator termic bun rezistă fluxului conductiv de căldură, menținând spațiile interioare calde iarna și răcoroase vara. Valoarea R măsoară rezistența la fluxul de căldură printr-o grosime dată a materialului – o valoare R mai mare indică o rezistență termică sporită și proprietăți de izolare mai bune. Valoarea R per inch a izolatiei Steico poate atinge chiar si 4.0. În schimb, valoarea R pe inch de izolație din fibră de sticlă variază de la 2,9 la 3,8, iar la bumbacul este de aproximativ 3,5.
Controlul umidității
Tematica controlului umidității în izolații este una complicată. Aceasta începe cu o înțelegere a punctului de rouă, care se referă la condițiile în care apare condensarea (schimbarea vaporilor de apă în apă). Practic vorbind, este cel mai probabil ca vaporii de apă să se condenseze atunci când temperatura și umiditatea internă a casei sunt ridicate și când în exterior aerul are temperaturi negative. Dacă o locuință nu este izolată în mod adecvat, această condensare poate apărea pe orice suprafață și poate face acea suprafață umedă. Mai exact, atunci când aerul umed (interior) trece printr-un perete interior și apoi prin izolație, temperatura acestuia scade pe măsură ce se apropie de aerul rece din exterior. Dacă se atinge punctul de rouă, vaporii de apă se vor condensa în apa pe peretele propriu-zis, devenind un teren de reproducere “invizibil” pentru mucegai.
Atunci când izolatia din fibră de sticlă se udă, un negativ suplimentar este că valoarea R scade. La fel cum și entuziaștii sporturilor în aer liber știu ca bumbacul reține umezeala si nu îl aleg pentru imbracaminte, și în construcții se știe – bumbacul are un control al umidității mai puțin decât optim. Când este ud, bumbacul devine greu, se strange si are nevoie de mult timp să se usuce.
În schimb, izolația din lemn are o calitate naturală „permeabilă la vapori”, ceea ce înseamnă că, deși vaporii de apă pot pătrunde, pot ieși la fel de ușor. Într-o lucrare de referință, „Understanding Vapor Barriers”, de Building Science Corporation, autorul Joseph Stiburek ne spune că principiul central al controlului vaporilor de apă este să-i păstrați în exterior și să-i lăsați să iasă dacă totuși intră.
Materialele de construcții STEICO sunt permeabile la vapori, ceea ce înseamnă că protejează împotriva
acumulării de umiditate și ajută la menținerea integrității structurii clădirii și ajuta la obținerea unei bune calități a aerului intern.
Instalare ușoară și sigură
Instalarea izolației celuloza este deosebit de ușoară datorită densității și fricțiunii sale ridicate. Nu se produc deșeuri, nu exista riscuri, iar totul durează foarte puțin, grație ambalării în pachete ușor de manuit si a sistemului automatizat de pompare (în cazul celulozei suflate ori pulverizate de la Steico).
În schimb, pericolele obișnuite întâlnite la instalarea izolației din fibră de sticlă sunt – iritarea pielii, a ochilor și a plămânilor; Agenția Europeană pentru Securitate si Siguranta in Munca cere ca o avertizare împotriva cancerului să fie clar menționată pe toate produsele din fibră de sticlă!
Izolare fonica
Indiferent dacă sunt montate la nivelul acoperișului, peretelui sau tavanului, proprietățile de izolare fonică ale materialelor de celuloza asigură liniște între cele patru ziduri ale casei.