Suntem familiarizati cu bananele galbene si le consumam regulat pentru profilul lor nutritiv bogat. Bananele verzi, totusi, sunt verii lor necoapte. Ele sunt usor diferite in ceea ce priveste gustul, textura si compozitia. Dar bananele verzi au beneficii similare pentru sanatate. Bananele verzi pot avea un continut mai mare de amidon si fibre rezistente. Aceasta compozitie unica le face o alternativa buna la persoanele cu diabet zaharat sau care sunt supraponderali.
Pastele fainoase cu faina de banane verzi sunt ideale pentru cei care au o dieta fara gluten. De asemenea, poate ajuta la tratarea bolii celiace.
Bananele verzi si galbene difera prin culoare, textura si gust. Compozitia lor este, de asemenea, usor diferita. Pe masura ce banana se coace, culoarea coajei se transforma din verde in galben. Continutul ridicat de zahar din bananele galbene le confera un gust dulce, in timp ce bananele verzi sunt usor amare.
Pe masura ce bananele se coc, textura lor se schimba, de asemenea, drastic. De la a fi fermi, ei devin mohorati. Bananele verzi sunt ferme si ceroase in comparatie cu bananele galbene. Compozitia este cea care atribuie acestor diferente. Bananele verzi contin cantitati mai mari de fibre si amidon rezistent. Acestea se transforma in zahar in banane galbene.
Bananele verzi – informatii nutritionale
Bananele verzi au un profil nutritional similar cu cel al bananelor galbene. Diversi factori, cum ar fi stadiul de maturare, productia locala si conditiile de crestere, afecteaza valoarea lor nutritionala. Au 2-3 g de fibre si 80% din continutul lor de carbohidrati este fabricat din amidon rezistent sau carbohidrati complecsi.
O banana verde sau galbena de dimensiuni medii (100 grame) contine 2,6 g de fibre, 22,84 g de carbohidrati, 358 mg de potasiu, 5 mg de calciu, 27 mg de magneziu, 22 ug de luteina si zeaxantina, 20 ug de folat, si 8,7 mg de vitamina C. Sunt, de asemenea, bogate in vitamina C. Bananele verzi sunt pline de nutrienti. Sunt deosebit de bogate in amidon rezistent, care, alaturi de alte minerale, ofera beneficii importante pentru sanatate.
Poate imbunatati sanatatea digestiva In mod traditional, se stie ca bananele verzi amelioreaza simptomele constipatiei, sindromului intestinului iritabil (IBS) si a altor probleme gastro-intestinale.
Bananele verzi sunt bogate in fibre
Nutrientul ajuta la cresterea scaunului si la imbunatatirea miscarilor intestinale. Acest lucru imbunatateste procesul digestiv si previne constipatia. De asemenea, ajuta la reducerea riscului de cancer de colon. Amidonul rezistent este fabricat din carbohidrati complecsi si este rupt in intestin.
Aceasta fibra actioneaza ca un prebiotic pentru microbiomul intestinal. Bacteriile care traiesc in intestin folosesc aceasta fibra si o transforma in substante nutritive importante pe care organismul le poate folosi. Printre astfel de produse secundare se numara acizii grasi cu lant scurt, cum ar fi butiratul. Bananele verzi pot fi bune atat pentru constipatie, cat si pentru diaree. Studiile de cercetare au descoperit ca ar putea fi terapeutice pentru copiii cu diaree recurenta. Un studiu la sobolani sugereaza ca bananele verzi pot fi potential active impotriva leziunilor mucoasei din stomac.
Poate ajuta la scaderea zaharului din sange
Bananele verzi si fructele, in general, au un indice glicemic scazut (aproximativ 30). Prin urmare, consumul lor este util in gestionarea nivelului de zahar din sange. Alimentele cu un indice glicemic scazut elibereaza zaharuri incet in sange. Cresterea brusca a nivelului de zahar ar putea duce la riscul de diabet si alte tulburari metabolice, cum ar fi bolile cardiovasculare.
Persoanelor cu diabet li se recomanda sa prefere bananele verzi necoapte decat cele galbene coapte. Atat pectina, cat si amidonul rezistent din bananele verzi ajuta la controlul nivelului de zahar din sange. Acest lucru duce la un metabolism mai bun al insulinei, in special pentru cei cu diabet zaharat. In studiile la sobolani, bananele verzi si produsele lor (cum ar fi faina de banane verzi sau amidonul) s-au dovedit a ajuta la imbunatatirea sensibilitatii la insulina.
Ajuta la slabit
Bananele verzi au un continut ridicat de fibre si amidon rezistent. Acest lucru le face o gustare sanatoasa de umplutura care mentine foamea la distanta. Consumul de alimente bogate in fibre creste nivelul de satietate, iar continutul ridicat de pectina al bananelor verzi va umple stomacul. Acest lucru ajuta la reducerea sanselor de a manca in exces. Organismul nu consuma excesul de calorii care altfel ar duce la cresterea in greutate.
Fibrele dietetice sunt legate de un risc redus de obezitate. Amidonul rezistent ajuta la cresterea satietatii si este legat de pierderea in greutate. S-a constatat ca pectina intarzie golirea gastrica si creste satietatea la subiectii obezi. Se constata ca faina verde de banane reduce foamea si ajuta la homeostazia glucozei. Faina este, de asemenea, legata de cantitati mai mici de grelina (hormonul care regleaza foamea) si nivelurile de insulina reglate. Intr-un studiu care a implicat femei cu greutate mai mare decat media, consumul de faina de banane verzi duce la un profil lipidic imbunatatit si la compozitia corpului. Faina ar putea combate, de asemenea, inflamatia.
Ajuta la sanatatea cardiovasculara
Bolile cardiovasculare sunt tulburari metabolice. Obezitatea, diabetul si bolile de inima sunt strans legate. Bananele crude sunt o sursa buna de amidon rezistent. Conform studiilor efectuate pe animale, amidonul rezistent ajuta la mentinerea colesterolului sub control (18). Nivelul scazut de colesterol este legat de un risc redus de boli cardiovasculare.
Bananele verzi au fost, de asemenea, legate de scaderea nivelului de zahar. Se constata ca sunt benefice pentru persoanele cu diabet zaharat. Bananele verzi sunt bogate in potasiu. Mineralul este un vasodilatator. Ajuta la reglarea nivelului tensiunii arteriale in organism. Bananele verzi sunt o optiune sanatoasa pentru anumite persoane. Cu toate acestea, nu toti ar putea sa le includa in dieta lor.
Cum se mananca bananele verzi
Bananele verzi sunt crude. Este posibil sa fie putin mai greu de curatat, dar fac o gustare grozava. Le puteti folosi in smoothie-uri si iaurturi. Le puteti congela si acoperi cu ciocolata neagra. De asemenea, puteti folosi faina verde de banane pentru a face paste. Concluzie Bananele verzi pot avea beneficii importante pentru sanatatea dumneavoastra.
Sunt o sursa buna de fibre prebiotice si ajuta la imbunatatirea populatiei de bacterii intestinale. Acest lucru poate stimula sanatatea digestiva. Bananele verzi pot fi bune si pentru persoanele cu diabet. Indicele lor glicemic relativ scazut si continutul ridicat de fibre si amidon rezistent joaca un rol aici.
Ajuta la scaderea nivelului de glucoza si colesterol din sange. Din cand in cand, puteti inlocui bananele galbene cu bananele verzi si sa profitati de beneficiile lor pentru sanatate.