Dormitorul este o bucata de paradis: aici ne odihnim, citim si impartasim cele mai bune momente cu partenerul nostru. Totul este conceput si studiat pentru a elibera emotii pozitive, punand pe primul rand atat bunastarea fizica, cat si – mai presus de toate – mentala.
Decorul camerei, imbunatatirile care trebuie facute pentru ao face mai functionala si mai placuta, precum si alegerea culorilor si a mobilierului reprezinta un exercitiu placut al imaginatiei. Sa analizam cateva dintre cele mai populare stiluri, evaluand cele mai bune idei pentru zona de dormit a casei. De la alegerea accesoriilor de mobilier pana la vopsirea peretilor si a caloriferelor, pana la finalizarea cu cateva sfaturi despre iluminat.
Country, romantic
Camera in stil rustic ,,spune” unei persoane romantice si optimiste. Culorile deschise predomina, atat in mobilier, cat si in pictura peretilor. Ok pentru alb si crem, bun pentru liliac deschis si alun. Daca trebuie sa separati zona de pat de zona de lectura sau de studiu, puteti amesteca cateva nuante. O ciudatenie in plus? Alegeti o canapea sau un puf container intr-un galben frumos pentru a sparge monotonia si faceti acelasi lucru cu radiatorul. Acesta din urma nu mai reprezinta un element apatic si detasat din dormitor ca din alte camere: poate fi transformat intr-un detaliu elegant prin combinarea unei game largi de culori. Si nu uitati, o camera in stil rustic poate fi recunoscuta prin prezenta florilor: reale, false sau pictate. Iluminarea indirecta amplifica efectul romantic si va permite sa va jucati cu umbre.
Designul scandinav, o rigoare care te face sa visezi
Dormitorul in stil scandinav este simplu si functional. Si aici peretii sunt dominati de culori deschise si culori solide, in special galben si nuante de gri. Formula ,,alb total” este adesea cea mai buna pentru camere ca aceasta, in ,,stil paradis” pur. Lemnul este un material cheie, chiar si pentru pardoseala (parchetul alb este partea de sus): practic si extrem de personalizabil, face ca impactul scenic sa fie original. Actioneaza asupra perceptiei spatiilor, extinzandu-l in functie de tipul camerei si ferestrei. Profitarea la maximum a surselor de lumina naturala este ABC-ul acestui stil, care se confrunta cu un boom. Ferestrele mari si structura cadrelor reduse la os va vor permite sa obtineti cel mai bun rezultat. Alege lampi cu o taietura minima, cu tija metalica. Aici caloriferul este elegant de culoare gri.
Industrial sau arta modernitatii
Noul care avanseaza este inspirat din trecut, acesta este secretul stilului industrial. Aplicat dormitorului, acesta se caracterizeaza prin prezenta tapetului in stil metropolitan (zgarie-nori, strazi si semafoare, intersectii cu semne neon) si printr-o pardoseala care aminteste de beton. Mobilierul este adesea din fier grosier si metal, amintind detalii tipice lumii fabricilor (in special lampile de masa si scaunele). Spoturile incastrate cu lumini LED si de perete vor fi cheia iluminarii tematice. Este o camera ,,schematica”: patul este inconjurat de rafturi pentru depozitarea de reviste si carti electronice, caloriferul este un negru fum si inspira caldura. O pictura cu efect spongios este perfecta pentru pereti. Gri si maro pot fi cel mai bine intercalate cu alb.