Acest tort este acum un mare clasic. Odata ce ai gustat acest dulce, te vei indragosti pentru totdeauna. Astazi, acest tort este cunoscut in intreaga lume. Chiar si in Tokyo sau Sydney, poti manca prajitura Padurea Neagra. Si daca doresti sa comanzi o asemenea prajitura in cadrul unei cofetarii Ploiesti, ti-l recomandam pe cel de la Narcisa. De ce? Pentru ca aceasat cofetarie a interpetat intr-un stil propriu minunata prajitura, realizat chiar si un tort delicios. Cofetaria Narcisa iti da inclusiv posibilitatea de a comanda acest tort online, pe langa alte delicii dulci. Dar stim cine a inventat aceasta prajitura?
Nu este o prajitura foarte veche, daca este sa ne intoarcem la origine, deoarece nu a aparut inainte de secolul XX. In perioada de glorie a prestigioaselor prajituri austro-ungaro-germane, precum Sacher Torte, Dobos Torte, Prinz Regent Torte, Strudel sau Frankfurter Kranz, Padurea Neagra era necunoscuta. Numele sau ar putea veni de la un desert din sud-vestul Germaniei si nordul Elvetiei care consta in a servi cirese in sirop de kirsch (un fel de coniac) cu frisca, uneori acoperite cu nuca sau alune maruntite? Ar putea sa isi fi luat aspectul din asemanarea cu costumul feminin din Padurea Neagra, fusta neagra, bluza alba cu maneci spumoase si palarie impodobita cu pompoane mari rosii?
Un indiciu: conform arhivelor orasului Tübingen, prajitura Padurea Neagra a fost inventata in 1930 de Erwin Hildenbrand, patiser de profesie la Café Walz. Orasul Tübingen a apartinut candva districtului administrativ Padurea Neagra, ceea ce nu mai este cazul astazi. Se crede ca exista o fotografie din 1936, care il arata pe maestrul patiser cand coace un tort Padurea Neagra. Dar nu este nicio dovada reala ca el a fost inventatorul.
In 1934 gasim prima mentiune a unei retete numita „Schwarzwalder Kirschtorte” intr-o carte de bucate. Dar prajitura de acolo nu are deloc compozitia actuala, ba chiar e destul de departe de ea: este o baza de blat cu alune, uns cu dulceata de cirese, acoperita cu biscuiti cu nuci inmuiate in kirsch. Acesta este acoperit cu crema de unt cu o cupola bavarois de cirese in centru. Decorul consta, ca si astazi, din rozete de frisca, cirese si fulgi de ciocolata.
Vedem prima mentiune in 1915, in timpul Primului Razboi Mondial. In acel an, un tanar patiser svab pe nume Josef Keller si-a gasit de lucru intr-o patiserie din Bad Godesberg, langa Bonn, unde a fost servit un desert popular printre studenti. Acest desert a constat din cirese si frisca. Josef Keller l-a prezentat pe o baza de biscuiti inmuiati in sirop de kirsch si l-a ornat cu fulgi de ciocolata. Se pare ca acesta sta la baza prajiturii pe care o stim astazi.
Din anii treizeci, prajitura s-a raspandit in toata Germania, a fost servita in cele mai bune patiserii din Berlin si orasele mari. Dar abia dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, sau chiar dupa anii 1970, a luat amploare cu adevarat aceasta prajitura pentru a cuceri lumea, in asa masura incat acum este disponibila in orice cofetarie din lume.
Asa ca, daca ti s-a facut pofta de o prajitura sau un tort Padurea Neagra, sau orice alt deliciu dulce, intra acum pe site-ul cofetariei Narcisa din Ploiesti si comanda una.