Numai este nici un secret pentru nimeni faptul ca in ultimii ani atat in Romania cat si la nivel global cumparaturile pe internet sunt facute de pe mobil. Totusi rata de conversie ne arata suntem inca la inceput de drum, in acest moment tranzactiile efectuate de pe dispozitivele mobile sunt inca la jumatate fata de cele de pe Desktop.
Anul trecut Romanii au facut cumparaturi online de peste 3,5 miliarde de euro, cu 30% mai mult decat in anul 2017 si potrivit estimarilor pana in 2020 va creste pana la 5 miliarde de euro.
Tendinta in Romania este ca foarte multi folosesc telefonul mobil pentru a face cautari, pentru a afla informatii despre produse insa aleg sa finalizeze tranzactia de la un pc sau chiar cash in magazin. Explicatia ar fi ca vor sa foloseasca monitoare mai mari decat ecranul telefonului mobil pentru a observa mai bine detaliile.
Romanii raman inca reticenti cand vine vorba de plata cu cardul a produselor achizitionate de pe internet, la noi cash-ul este inca rege. Conform rapoartelor in tarile vestice tranzactiile in numerara reprezinta 22%, in Europa Centrala de 44% iar in Romania de 76% sau chiar mai mult.
Ce platesc romanii online cu cardul?
Romanii fac tranzactii online in primul rand pentru a achita facturile la utilitati, in al doilea rand pentru a cumpara diferite produse de pe internet.
De ce nu toti Romanii fac cumparaturi online?
Nu toti Romanii fac cumparaturi online, motivele pentru care aleg sa mearga direct in magazin sunt de cele mai multe ori reale. De exemplu nu au incedere ca produsele din magazinele online nu corespund cu realitatea, nu se pot vedea sau testa, plata transportului sau problemele privind garantia daca produsul primit se va defecta.
Teama de a fi fraudat este mare pentru nu toate site-urile au o politica de retur prietenoasa. Este recomandat sa comandati online de pe site-urie care au deja vechime si chiar si in acele cazuri trebuie cititi cu atentie termenii si conditiile fiecaruia pentru a evita neplacerile.
In timp cand legislatia se va schimba, cand autoritatile for fi mai eficiente in acest domeniu aceste procente se vor schimba. In romania sunt 11,7 milioane sunt utilizatori de internet din care doar 43,5% fac cumparaturi online.