Creierul uman este si va fi mereu o mare sursa de incertitudini si indoieli. Cu toate acestea, in ziua de azi, nu stim inca mare lucru despre functionalitatea acestuia.
Multa cerneala a curs, pana in ziua de azi, cu privire la principalul organ al organismului uman: creierul. In ciuda acestui fapt, functionarea si potentialul pe care il poate constitui este intotdeauna un mister pentru stiinta. In cele ce urmeaza va vom impartasi cateva curiozitati cu privire la creierul uman pe care poate le cunoasteti, poate nu.
Curiozitatea curiozitatilor
Esti o persoana curioasa? Cu siguranta. De altfel, cu siguranta din acest motiv citesti si acest articol cu privire la curiozitatile despre creier. In momentul in care cineva ne interpeleaza, putem spune ca, chimia cerebrala se modifica. Ne pregateste, cu alte cuvinte, sa retinem mai multe informatii si ne sporeste capacitatea de invatare datorita dopaminei. De aceea, ne este mult mai usor sa invatam lucruri care ne intereseaza cu adevarat conform unui studiu publicat in 2014.
Curiozitati despre creier: poate supravietui cinci minute fara oxigen. Creierul are nevoie constanta de oxigen si de nutrienti pentru a functiona. Insa, te-ai intrebat vreodata cat timp poate rezista creierul nostru fara oxigen? (hipoxie cerebrala). Unele din celulele creierului incep sa moara la mai putin de cinci minute dupa intreruperea furnizarii de oxigen, conform expertilor. Acest lucru se poate produce, spre exemplu, din cauza inhalarii de fum in timpul unui incendiu, in caz de asfixie sau la inaltimi mai mari.
Marimea creierului
In general, creierul barbatului este mai mare decat cel al femeii, cu aproximativ 10%. Cu toate acestea, o parte din acest organ este mai mare la femeie: hipocampul. Acest lucru se afla in stransa legatura de memoria. Este un lucru confirmat si de numeroase studii efectuate pe acest subiect, in 2014 in special, in revista Neuroscience & Biobehavioral Reviews. O alta informatie interesanta despre creier este urmatoarea: oamenii din Neanderthal au cel mai mare creier.
Cea mai buna varsta a creierului
Rapiditatea creierului incepe sa se diminueze incepand cu varsta de 24 de ani. Te preocupa in mod special acest lucru? Trebuie sa stii in egala masura si faptul ca diferitele abilitati cognitive isi ating varful de eficienta la diferite varste. Studiile au observat faptul ca incepand cu varsta de 24 de ani, exista o diminuare a capacitatilor cognitive dar si a timpului de raspuns.
Cel mai probabil nu vom reusi niciodata sa intelegm toate misterele care il inconjoara deoarece fiecare persoana in parte are particularitatile sale si numerosi factori intra in joc.