Termometrele portabile cu infrarosu sunt folosite in multe industrii si medii de lucru pentru a masura temperaturile suprafetei rapid si la o distanta sigura. Temperatura ridicata poate fi primul semn de probleme pentru echipamentele mecanice, circuitele electrice si sistemele de constructie. O verificare rapida a temperaturii componentelor cheie poate identifica zone cu probleme potentiale si poate preveni defectiuni catastrofale.
Majoritatea termometrelor IR au indicatori laser pentru a ajuta la vizarea masuratorii. Cel mai simplu dintre aceste sisteme de tintire este un singur laser care indreapta spre centrul aproximativ al campului vizual.
Termometrele IR cu sisteme de tintire mai complexe folosesc doua sau mai multe lasere pentru a indica dimensiunea completa a campului vizual la distanta masurata, ceea ce va poate scuti de problemele de a estima dimensiunea acestuia din mers folosind raportul D:S. Un instrument cu laser dublu sau cu laser multiplu poate fi mai usor de utilizat corect, in special pentru un operator fara experienta.
Cum se utilizeaza radiatia infrarosie pentru a determina temperatura?
La fel ca lumina vizibila, energia infrarosie poate fi focalizata, reflectata si absorbita. Termometrele IR portabile folosesc o lentila pentru a focaliza energia infrarosu de la un obiect pe un senzor care il masoara, de obicei un termopil. Senzorul absoarbe radiatia infrarosie si o converteste intr-un semnal electric, radiatia mai intensa creand un semnal mai puternic. Termometrul IR proceseaza acest semnal pentru a furniza o citire a temperaturii.
Utilizarea unui termometru cu infrarosu: intelegerea campului vizual si a raportului D:S
Deoarece un termometru cu infrarosu foloseste un sistem optic cu o lentila pentru a focaliza energia infrarosu, zona din care este focalizata acea energie este uneori numita campul vizual al termometrului. Campul vizual este uneori numit si punct. Pentru a obtine cele mai bune rezultate de la un termometru cu infrarosu, trebuie sa intelegeti campul vizual al acestuia.
Campul vizual se largeste pe masura ce distanta dintre dispozitivul de masurare IR si suprafata pe care o masoara creste. Orientarea dispozitivului fata de suprafata masurata afecteaza si campul vizual. Pentru a obtine cel mai mic camp vizual, tineti dispozitivul la un unghi perpendicular sau de 90° pe suprafata pe care o masurati.
Pentru a utiliza corect un termometru IR, este important sa retineti ca un termometru IR masoara temperatura medie pe intregul sau camp vizual. Cand o suprafata nu umple campul vizual al instrumentului, acesta nu va putea masura bine temperatura, deoarece citirea sa va include si temperatura lucrurilor care se afla langa sau in spatele suprafetei.
Pentru a determina dimensiunea campului vizual al unui termometru infrarosu la o anumita distanta, puteti utiliza raportul distanta la punct (D:S) al dispozitivului, denumit uneori si raportul distanta la tinta (DTR). Raportul D:S este legat de sofisticarea sistemului optic al dispozitivului si poate varia de la 1:1 la termometrele cu infrarosu ieftine la 60:1 sau mai mult la instrumentele de ultima generatie. Domeniul de masurare al unui astfel de termometru cu infrarosu este de la -30°C pana la +600°C.
Folosirea unui termometru cu infrarosu se poate face atat de persoane cu experienta cat si de persoane fara cunostinte de folosire.