Exista atat de multe moduri diferite in care copiii mici se dezvolta incat poate fi o adevarata provocare sa tii pasul cu toate. Pe de alta parte, atunci cand petreci timp cu alti parinti si cu copiii lor, diferentele dintre micuti vor iesi la iveala. Desi aceasta nu este cea mai buna si sanatoasa metoda de a judeca dezvoltarea copilului tau, intrucat fiecare copil se dezvolta in propriul sau ritm, exista anumite repere pe care ar trebui sa le indeplineasca.
Unele dintre cele mai frecvente probleme pe care le intampina copilasii sunt cele de vorbire. De fapt, statisticile arata ca unul din sapte copii au un “handicap de vorbire”, fie ca ne referim la probleme in rosti cuvintele, in a folosi si intelege limbajul, probleme de citire, de scriere sau de auz. Toate acestea pot fi tratate cu ajutorul unui specialist in logopedie.
Ce este logopedia?
Logopedia este denumirea data terapiei prin vorbire si are ca scop imbunatatirea discursului copilului si a abilitatilor sale de a intelege si de a exprima limbajul, atat pe cel oral, cat si pe cel non-verbal.
Desi expertii in logopedie lucreaza mai mult cu copiii, exista si adulti care pot avea nevoie de acest tip de terpaie pentru a-si corecta anumite tulburari de limbaj.
In general, tulburarile de limbaj se clasifica in urmatoarele:
– dificultati de vorbire (pronuntie): dizartria, dislalia, rinolalia;
– probleme de limbaj (intelegerea si utilizarea cuvintelor si propozitiilor): mutism psihogen;
– dificultati ale limbajului scris-citit: alexia, agrafia;
– dificultati de ritm si fluenta: tahilalia, balbaiala;
– tulburari de voce: disfonia, afonia, fonoastenia.
Comunicarea este esentiala in viata, atat in copilarie, dar mai ales in viata de adult. Netratate la timp, dificultatile de limbaj din copilarie pot cauza probleme serioase in ceea ce priveste dezvoltarea psihica. In randurile de mai jos vom analiza stadiile de comunicare la care ar trebui sa se situeze fiecare copil la diferite varste, in asa fel incat sa poti depista eventualele probleme la micutul tau si, ca urmare, sa iei in considerare ajutorul unui specialist logoped.
In primul an de viata:
Vorbirea si limbajul sunt intrinsec legate de alte forme de comunicare, asa ca, in timp ce bebelusul tau poate fi departe de a vorbi, ai putea observa totusi cateva steaguri rosii din timp. Primele semne ale oricarei probleme de comunicare este un copil care nu interactioneaza cu alte persoane in primele 3 luni. In aceasta etapa, ar trebui sa astepti ca bebelusul sa zambeasca si sa priveasca in ochi persoanele cu care intra in contact, asadar o absenta a acestor semne sociale ar trebui urmarita.
Intre 3 si 12 luni, copilasul ar trebui sa inceapa sa fie jucaus, sa pacaleasca, sa rada si sa gangureasca. Daca nu se intampla toate aceste actiuni, este recomandabil sa te duci cu micutul la logoped. Cu cat identifici mai curand eventualele probleme, cu atat vei putea sa le abordezi cu mai mult succes.
La varsta cuprinsa intre 12 si 18 luni:
La aceasta varsta, copiii incep sa rosteasca primele lor cuvinte. Vocabularul lor va fi foarte limitat, dar ar trebui sa contina cateva cuvinte. De asemenea, un copil aflat in acest stadiu este asteptat sa foloseasca o multime de gesturi, cum ar fi aratarea cu degetul si clatinarea capului, angajandu-se activ in comunicarea cu persoanele din jur.
La varsta cuprinsa intre 18 si 24 luni:
Pana la varsta de 2 ani, vocabularul unui copil ar trebui sa se extinda. Micutul ar trebui sa invete cuvinte noi in mod regulat si sa foloseasca mai multe cuvinte impreuna. Nu va forma propozitii, dar ar trebui sa inteleaga faptul ca, in combinatie, cuvintele pot transmite un mesaj, cum ar fi “jucaria mea”.
La varsta cuprinsa intre 2 si 4 ani:
Acesta este punctul in care ar trebui sa fie clar daca micutul are sau nu dificultati de vorbire. Semnul principal ar putea fi vocabularul foarte limitat si nefolosirea mai multor cuvinte impreuna. Nivelurile scazute de interactiune sunt un alt semn, acestea putand aparea sub mai multe forme, cum ar fi neindicarea imaginilor atunci cand micutul este intrebat, lipsa de raspunsuri la intrebari, folosirea cuvintelor in mod eronat si neintelegerea instructiunilor sau informatiilor precum “priveste acolo” sau “prietenul tau este aici”. Si, desi pronuntarea gresita este inca normala, copilul ar trebui totusi sa poata pronunta corect vocalele.
Exista nenumarate motive pentru care dezvoltarea unui copil poate fi mai lenta decat de obicei si multe dintre acestea nu vor avea impact asupra calitatii vietii sale pe termen lung. Dar este intotdeauna cel mai bine sa abordezi cat mai curand eventualele probleme potentiale, asa ca, daca banuiesti ca micutul tau are dificultati de comunicare, iti recomandam sa soliciti ajutorul unui specialist in logopedie.