De unde să începi documentarea pentru astfel de sisteme și care sunt beneficiile acestei tehnologii
Pe măsură ce locuințele devin tot mai etanșe, nevoia de ventilație mecanică a acestor construcții crește. Sistemele de ventilatie cu recuperare a căldurii aduc aer proaspăt în interior, cu pierderi minime de căldură. Cum funcționează aceste soluții și la ce trebuie să fim atenți când studiem ofertele de pe piață?
Ventilația mecanică cu recuperare de căldură este utilizată pentru a oferi ventilație fiabilă și a menține o calitate excelentă a aerului interior în clădirile rezidențiale. Acest sistem furnizează aer proaspăt, filtrat, în clădire și extrage în același timp aerul umed, stătut sau contaminat; aceste operațiuni se fac fără a cauza problemele ce pot apărea atunci când suntem obligați să ținem ferestrele deschise – pierderea de energie, diminuarea nivelului de confort și pătrunderea de zgomot. Ventilația mecanică poate fi considerată ca o soluție optimă, ce oferă aer proaspăt continuu într-un mod controlat. În alte cuvinte, puteți ști exact cât de mult aer proaspăt obțineți cu un astfel de sistem – spre deosebire de scenariul în care vă bazați pe deschiderea ferestrelor și vă întrebați Oare am aerisit destul? Aceste sisteme sunt proiectate să funcționeze continuu, consumând în același timp foarte puțină energie electrică.
Contaminanții din aerul interior
Sursele și nivelurile acceptate de astfel de contaminanți sunt cunoscute – în casele tipice, inclusiv cele din România, acestea ar putea include CO2 provenit din respirația ocupanților, gătitul cu gaz și centralele cu gaz; particule precum PM10 și PM2.5 rezultate în urma gătitului; compuși organici volatili (COV) din produse sintetice precum covoare și podele laminate, produse de curățat sau chiar produse cosmetice. Există câteva standarde general acceptate pentru o bună calitate a aerului interior și sistemele de ventilație de azi sunt concepute pentru a le îndeplini.
Să rezumăm – de ce ai avea nevoie de un astfel de sistem de ventilație în locuința ta?
Ventilația naturală prin ferestre și uși deschise nu va fi întotdeauna suficientă pentru a asigura o bună calitate a aerului interior, deoarece aceasta depinde de variabile precum dimensiunea și locația ferestrei, comportamentul locatarilor, stilul de viață, viteza vântului și temperatura.
Un factor important de luat în considerare este etanșeitatea clădirii. Clădirile din țara noastră tind să fie tot mai etanșe (grație izolării pereților, a podului ori a ferestrelor mai performante). Este normal să ne dorim o casă etanșă, pentru a nu avea pierderi enorme de căldura. Eficiența energetică ce se urmărește dorește un mediu controlat, fără curenți de aer. Lipsa de etanșeitatea afectează în mod direct confortul interior, durabilitatea construcției și eficiența energetică.
Totuși, când îmbunătățiți etanșeitatea la aer (pentru a îmbunătăți eficiența energetică a clădirii și pentru a reduce umezeala în pereți și în spațiul acoperișului), ventilația devine mai critică. Este dificil să se stabilească o cifră de etanșeitate la care ventilația devine benefică, datorită variabilelor precum viteza locală a vântului și zonele ferestrelor – o regulă generală este că ar trebui să începeți să luați în considerare o etanșeitatea a aerului optimă, să aveți o casă pasivă ori nZeb (nearly zero energy building).
Integrarea sistemelor de ventilație mecanică cu recuperare de căldură se poate face chiar și în etapa de renovare, deși această considerație ar trebui să facă parte din procesul de proiectare pentru o nouă clădire sau extindere.
După instalare, ferestrele rămân blocate? Cu siguranță nu. Tot puteți deschide geamurile, după bunul plac – ori de câte ori este confortabil să faceți acest lucru. Realitatea este că pentru majoritatea locațiilor din România există părți ale anului în care este prea cald, prea frig, prea zgomotos, prea praf sau prea riscant pentru a vă lăsa ferestrele deschise pentru perioade lungi de timp.
Află acum felul în care funcționează aceste unități de ventilație cu recuperare de căldură și obține o ofertă la Case Călduroase – furnizorul tău de soluții moderne pentru casa ta! 1. Înlături condensul ce provoacă daune locuinței 2. Obții un mediu de viață mai sănătos și reduci pericolele astmului/rinitei alergice 3. Reduci efectele contaminanților – radon, COV, CO2 etc 4. Economisești energie |