Sursa foto: https://unsplash.com/photos/AcA8moIiD3g
Temperatura adecvată pentru a găti o friptură medie-rară este de 55 grade Celsius până la 57 grade Celsius . Cu toate acestea, pentru siguranța ta, carnea de vită, miel și porc ar trebui să fie gătită la cel puțin 63 de grade Celsius sau peste. O pizza poate fi gătită într-un cuptor pizza la 200-220 grade Celsius și va fi gata în maxim 15 minute, în funcție de toppingurile alese.
Orice temperatură între 4,4 grade Celsius și 60 grade Celsius este considerată „zonă de pericol” pentru alimente. Dacă alimentele rămân în această zonă periculoasă prea mult timp, bacteriile dăunătoare pot crește la niveluri care ar putea provoca îmbolnăviri. Nu lăsa niciodată alimentele afară din frigider mai mult de 2 ore. Dacă temperatura este peste 32,2 grade Celsius, nu mai mult de 1 oră.
Ce trebuie să faci cu alimentele gătite?
Păstrează mâncarea fierbinte gătită la sau peste 60 grade Celsius dacă nu o servești imediat sau dacă o servești în stil bufet. Aragazele lente, vasele de frigare și tăvile de încălzire sunt bune pentru a menține alimentele calde pentru servire sau pentru a folosi un sertar de încălzire sau setarea “Păstrați la cald” a cuptorului.
Citeste si: Cuptorul pentru pizza profesional – cel mai important echipament HoReCa pentru pizzerii
Există câteva excepții, dar majoritatea alimentelor pot fi congelate. Resturile de alimente care nu vor fi consumate în aproximativ trei zile trebuie congelate. Alimentele congelate pentru o perioadă foarte lungă de timp își pot pierde calitatea, dar dacă sunt congelate la o temperatură constantă de -18 grade Celsius, alimentele vor fi sigure.
Etichetează întotdeauna recipientele și pungile congelatorului cu numele alimentului sau al felului de mâncare și data. Un aparat de etanșare cu vid este o modalitate excelentă de a depozita alimente, iar aparatul merită luat în considerare dacă îngheți alimentele des.
Alimentele congelate în pungi sau recipiente pentru congelator trebuie folosite în decurs de 3 până la 6 luni pentru cea mai bună calitate, în timp ce alimentele sigilate în vid pot fi congelate până la 2 ani sau mai mult, fără pierderi de calitate.
Reîncălzirea resturilor
Pentru că de foarte multe ori se întâmplă să gătești mai mult decât se mănâncă la o masă, vei mai consuma din alimentele respective încă o dată. Păstrate conform la frigider acestea nu vor provoca probleme digestive.
Reîncălzește alimentele la o temperatură internă minimă de 73,9 grade Celsius sau până când sunt fierbinți la abur. Cuptoarele cu microunde nu se încălzesc uniform, așa că atunci când folosești un cuptor cu microunde pentru a reîncălzi resturile, acoperă recipientul și rotește-l pentru a te asigura că sunt încălzite uniform. Dacă este posibil, verifică temperatura cu un termometru cu citire instantanee.
Alimentele refrigerate trebuie păstrate la 4,4 grade Celsius. Multe frigidere noi au un afișaj de temperatură, astfel încât să știi dacă funcționează sau nu la temperatura corectă. Temperatura congelatorului trebuie să fie de -18 grade Celsius sau mai mică. Dacă frigiderul tău nu are afișaj, păstrează în el un termometru pentru frigider/congelator și verifică-l din când în când.