Zanzibar, insula din Oceanul Indian care oferă o experiență turistică perfectă, cu plaje idilice, ape turcoaz și peisaje pitorești, este o destinație exotică aparte. Atmosfera și energia acestei provincii semiautonome a Tanzaniei, care se distinge prin influențele africane, arabe, europene și indiene, atrage numeroși vizitatori din toate colțurile lumii.
Dar o vacanță memorabilă, cu amintiri plăcute, este întotdeauna precedată de o pregătire amănunțită. Citește sfaturile de mai jos și te vei bucura la maximum de oportunitățile unice pe care le oferă această destinație turistică încântătoare.
Alege perioada potrivită
Primul lucru pe care trebuie să-l faci când planifici vacanța în Zanzibar e să te gândești dacă vrei o aventură exotică presărată cu ploi torențiale sau una mai calmă, cu cer senin. În funcție de preferințele tale, poți rezerva un zbor București-Zanzibar în sezonul secetos, adică în lunile ianuarie ori februarie și din iunie până în octombrie, sau în cel ploios, care durează din martie până în mai și revine cu câteva picături în lunile noiembrie și decembrie.
Ia cu tine o trusă de prim ajutor
Pe lângă procurarea unei asigurări medicale, înainte de a porni la drum trebuie să-ți pregătești și o trusă de prim ajutor, care să conțină cel puțin următoarele:
- Plasturi, tifon, foarfecă, dezinfectant, mănuși de unică folosință;
- Antiinflamatoare;
- Săruri de rehidratare orală;
- Subsalicilat de bismut, pentru prevenirea diareei călătorului;
- Unguent pentru erupții cutanate;
- Antitermice;
- Picături oculare și nazale;
- Protecție solară;
- Protecție împotriva insectelor pentru piele și haine;
În prezent, în Zanzibar riscul de malarie este sub 1% (conform WHO), iar pastilele recomandate pentru prevenție au o serie de efecte adverse despre care trebuie să te informezi în prealabil. De asemenea, vaccinurile împotriva febrei galbene, febrei tifoide, hepatitei A și B, difteriei și poliomielitei sunt recomandate, dar nu obligatorii.
Ia cu tine bani cash
Moneda națională a Zanzibarului este shillingul tanzanian, dar în paralel circulă și dolarul american. ATM-urile nu sunt prea numeroase, iar retragerea numerarului este posibilă contra unui comision. De asemenea, nu toate restaurantele sau magazinele au POS, iar atunci când poți plăti, totuși, cu cardul, ți se va opri din cont un comision de 5% sau chiar mai mult. Așa că cel mai bine este să ai la tine USD și o sumă mai mică în moneda locală.
Lală scoicile în Zanzibar
Este interzis să pleci din Zanzibar cu scoici în bagaj, fie că le-ai cumpărat sau primit cadou. La fel și în cazul coarnelor de animale, pentru care ai nevoie de un permis pentru export de la Ministerul Resurselor Naturale și Turismului. Amenzile sunt mari, așa că mai bine alegi alte suveniruri pentru cei de-acasă.
Nu folosi pungi de plastic
O altă interdicție importantă pe care trebuie să o respecți în Zanzibar este cea referitoare la pungile, sacii sau sacoșele din plastic. Acestea sunt interzise pe insulă din rațiuni de protecție a mediului, așa că nu le folosi pentru a-ți împacheta lucrurile la plecarea din România. Interdicția exclude, însă, pungile cu ziplock pentru lichide din bagajul de mână, solicitate de companiile aeriene.
În încheiere, trebuie să mai știi că în Zanzibar nu este recomandat să mănânci street food și nici mâncare servită la temperatura camerei. În ce privește lichidele, va trebui să eviți apa de la robinet. Cumpără apă îmbuteliată și refă-ți rezervele de minerale cu apa de cocos. Dacă ții cont de sfaturile de mai sus, te vei putea bucura de o vacanță de neuitat!
Sursa foto: Unsplash