Termoizolarea unei locuinte reprezinta un subiect foarte discutat de noii proprietari de case, care isi doresc izolatie inca din faza de proiect, dar si de persoanele care au o casa mai veche si vor sa ii faca imbunatatiri. Termoizolarea vine cu numeroase beneficii energetice si aduce economie proprietarilor, acesta fiind motivul pentru care au aparut numeroase materiale si sisteme, care vin insotite de propriile avantaje.
Unul din cel mai comun mod de a crea termoizolarea este reprezentat de fatade ventilate, iar aceste sisteme vin si cu avantajul de a realiza o fatada moderna.
Ce este o fatada ventilata?
In constructii, sistemele termoizolante pentru pereti pot fi impartite in doua categorii. Exista un sistem continuu sau umed si un sistem numit fatada ventilata sau sistem uscat. Sistemul umed implica lipirea straturilor de perete unul de celalalt, cu termoizolatia exterioara prinsa direct pe peretele suport.
Citeste si: Ce este fatada ventilata si in ce consta?
Tencuiala va fi lipita si ea de termoizolatie. In cazul sistemului uscat, nu este nevoie de mortar sau adeziv. Aceste materiale vor fi inlocuite de structuri de lemn sau metalice, care se vor monta cu dibluri pe peretii casei, iar de elemente va fi prinsa termoizolatia si toate celelalte parti ale fatadei.
Notiunea de fatada ventilata a fost aprobata si reglementata in Romania in 2013 prin acte normative care stabilesc materialele si structurile necesare pentru montarea unui astfel de sistem.
Conform normativelor, fatada ventilata este un sistem de termoizolare a fatadelor in care una dintre componente are o lama de aer ventilata natural. Aceasta lama de aer se plaseaza intre partea exterioara a termoizolatiei si partea interioara a elementului de constructie ce se afla intre atmosfera exterioara si stratul de aer ventilat.
Principalul rol al stratului de aer ventilat este acela de a egaliza persiunea vaporilor existenti intre mediul exterior si fatada. Principalele elemente din care este compus un sistem de fatada ventilata sunt structurile de suport, izolatia termica si finisajul fatadei.
Este nevoie de specialisti care sa se ocupe de montarea corecta a unei astfel de fatade pentru ca intreaga constructie sa respecte normativele existente pentru construirea fatadelor.