Daca te confrunti cu amorteala si furnicaturi intermitente la nivelul degetelor, in special in primele patru degete ale mainii, este posibil sa suferi de sindromul de tunel carpian. Poate ca aceste simptome nu te deranjeaza pentru ca sunt usoare si sunt doar temporare. Asadar, nu faci nimic in aceasta privinta. Cu toate acestea, trebuie sa stii ca simptomele sindromului de tunel carpian se vor inrautati in timp si pot deveni permanente. Daca nu te tratezi, te vei confrunta cu dureri severe si vei ajunge sa intampini dificultati in a tine obiecte cu mana afectata.
Ce este sindromul de tunel carpian?
Sindromul de tunel carpian apare atunci cand nervul median, unul dintre principalii nervi ai membrului superior, este comprimat in tunelul carpian, un pasaj ingust aflat in incheietura mainii. Tunelul carpian este inconjurat de oase carpiene dispuse in arcada si de un ligament rezistent (ligamentul carpian transvers). Tunelul este traversat atat de nervul median, cat si de noua tendoane, acestea controland miscarile degetelor. Atunci cand tendoanele sau alte structuri din tunelul carpian se inflameaza, nervul median devine comprimat si iritat, provocand diferite simptome suparatoare, inclusiv amorteala, furnicaturi, slabiciune si durere in mana, in special in degetele I, II, III si in prima jumatate a degetului IV.
Odata cu progresul treptat al simptomelor, este posibil sa iti pierzi coordonarea. Mana va deveni atat de slabita incat nu iti vei mai putea indeplini sarcinile zilnice folosind-o.
Cum este diagnosticat sindromul de tunel carpian?
Ideal ar fi sa mergi la un specialist in bolile si chirurgia mainii inca de la primele simptome. Daca amani prea mult consultatia si tratamentul de care ai putea avea nevoie, risti sa ajungi sa te confrunti cu dureri severe si permanente, iar in cele din urma cu pierderea completa si permanenta a sensibilitatii in degetele I-IV, precum si cu amiotrofie (topirea musculaturii inervate de nervul median).
Dupa evaluarea simptomelor si istoricului medical, medicul de mana iti va efectua cateva teste clinice (inclusiv testul Phalen si testul Durkan), o electromiografie (EMG) pentru a obtine date despre gradul de afectare a nervului median si o ecografie, aceasta fiind necesara pentru a arata starea anatomica a nervului si eventualele modificari structurale din tunel (care ar putea fi cauzele compresiunii).
In urma culegerii tuturor acestor date, medicul de mana iti va putea pune un diagnostic si un prognostic, urmand sa iti recomande tratamentul cel mai potrivit.
Femeile prezinta un risc mai mare decat barbatii sa sufere de sindromul de tunel carpian
Conform statisticilor si specialistilor de la Vitta Clinic, femeile prezinta un risc de 3 ori mai mare decat barbatii sa se confrunte cu acest tip de neuropatie de compresie. De multe ori, sindromul de tunel carpian apare in sarcina din cauza modificarilor nivelurilor hormonale si a retentiei de lichide.
Alti factori de risc sunt diabetul, bolile tiroidiene, artrita reumatoida, obezitatea si microtraumatismele repetate la nivelul incheieturii mainii.
Tratarea sindromului de tunel carpian
Daca boala este in faza incipienta, simptomele pot fi ameliorate prin purtarea unei orteze pentru incheietura mainii, administrarea de medicamente antiinflamatoare, injectii locale cu corticosteroizi si fiziokinetoterapie. Daca aceste metode nu ofera alinare, interventia chirurgicala ramane singura optiune.
Operatia de sindrom de tunel carpian este de fapt singura metoda de tratament care intr-adevar poate trata aceasta boala, celelalte metode ajutand doar la tinerea sub control a simptomelor. Aceasta implica sectionarea ligamentului carpian transvers si largirea in felul acesta a canalului carpian. In urma operatiei, suferinta nervului median si toate simptomele suparatoare vor disparea. Cu toate acestea, in cazul in care la nivelul nervului au aparut modificari ireversibile, prognosticul este afectat.