Cireșe, căpșune, pepene galben, lubeniță, caise, pere, prune și caise. Salată verde, roșii, castraveți, morcovi proaspeți. Să mai continuăm? În ciuda vremurilor, vara vine, an de an, ca desprinsă dintr-un abecedar, aducând cu sine convingerea familiară că viața începe din nou odată cu luna iunie. Acesta este un articol despre sănătatea gingiilor, în contextul unei vieți care pare să devină din ce în ce mai scumpă, mai complicată și, prin urmare, mai stresantă. În spiritul zicalei mai bine previi decât să tratezi, am discutat cu dr. Cristina Munteanu, medic stomatolog la o clinică din București specializată în stomatologie copii în despre importanța îngrijirii orale și, în special, despre cum (și dacă) putem avea grijă de gingiile noastre în mod natural. Iată ce am aflat.
De ce este importantă sănătatea gingiilor? Simplu. Pentru că fără gingii sănătoase, dinții nu au un “suport” fizic. La polul opus, afecțiunile gingiilor sunt extrem de frecvente și se pot dezvolta la orice vârstă, odată cu apariția dinților. Conform statisticilor, acestea apar la aproape 90% din populație, afectând atât copiii, cât și vârstnicii.
“În timp, pierdem mineralele din dinți. Acest lucru se întâmplă din cauza îmbătrânirii, alimentelor și băuturilor pe care le consumăm și uzurii intervenite firesc asupra dinților. Vestea bună este că ne putem remineraliza dinții și gingiile în mod natural, pentru a minimiza dezvoltarea de afecțiuni carioase și pentru a menține o sănătate orală optimă. O dietă bazată pe alimente hrănitoare, bogate în vitamine și nutrienți, este una dintre cele mai simple modalități de a te asigura că dinții și gingiile absorb nutrienții. Știu că sună simplist, dar e adevărul.” – povestește dr. Munteanu.
Dintre suplimentele și vitaminele care asigura o sănătate orală bună amintim:
- Calciul: deficiența de calciu poate duce la pierderea osoasă și la apariția bolilor gingiei (gingivită și parodontita).
- Vitaminele B-3 (niacină) și B-2 (riboflavină) ajută la reducerea inflamației gingiilor și la minimizarea rănilor bucale.
- Vitamina C susține sănătatea țesuturilor conjunctive din gură contribuind la susținerea rețelei de colagen a gingiilor, ajută la prevenirea gingivitei și poate reduce sângerarea gingiilor.
- Vitamina D ajută organismul să absoarbă mai bine calciul, precum și să echilibreze alte minerale din corpul tău.
- Vitamina A asigură sănătatea generală a gingiei, iar lipsa acestei vitamine duce adeseori la infecții. Vitamina A este necesară și pentru dezvoltarea sănătoasă a dinților copiilor.
- Fosforul ajută la menținerea sănătății țesuturilor și combinat cu calciul ajută la creșterea rezistenței dinților.
- Probioticele ajută la creșterea producției de salivă, la neutralizarea acizilor și la îndepărtarea bacteriilor din gură. Probioticele orale pot ajuta, de asemenea, la reducerea respirației urât mirositoare, precum și la scăderea simptomelor gingivitei și a inflamației gingiei.
Alimentele sănătoase care trebuie incluse în dieta zilnică trebuie să conțină sodiu, potasiu, calciu, fosfor, fier și magneziu, toate fiind esențiale pentru formarea și păstrarea unor dinți sănătoși și pentru fortificarea sistemului imunitare (evitând astfel boli precum sinuzita maxilară, aftele, gripele, răcelile, Covid-19 etc).
“Optați pentru o dietă variată și diversificată, bogată în fructe și legume, vegetale cu frunze verzi, carne și cereale integrale, care să furnizeze organismului vitaminele și mineralele necesare pentru sănătatea dinților. Consumați multe alimente cu conținut bogat în fibre cum sunt cerealele integrale, fructele și legumele crude. Alegeți astfel, alimente care combat în mod natural bacteriile, îndepărtează placa dentară, întăresc smalțul dinților și împrospătează respirația, păstrând dinții și gingiile sănătoase.” – continuă dr. Munteanu
Un plan alimentar sănătos și echilibrat conține:
- Alimente bogate în calciu – lapte, iaurt, brânza – esențiale mai întâi în perioada copilăriei și adolescenței, atunci când dinții sunt și ei în creștere. Apoi acestea previn apariția cariilor dentare, determinând o secreție abundentă de salivă, sunt sărace în zahăr și combat carențele de minerale. Brânzeturile prin conținutul lor sărac de carbohidrați și conținutul ridicat de calciu și fosfor, ajută la echilibrarea pH-ului, întretin și refac smalțul.
- Fructele și legumele trebuie să fie nelipsite din dieta noastră. Fructele și legumele tari, precum merele, perele, țelina, morcovii, au rol dublu pentru dantură. Sunt tari, acționează ca un agent de curățare pentru dinți, iar pentru că necesită mestecare temeinică, asigură curățarea dinților și stimularea gingiei, mentinându-le sănătoase. Sunt bune de ronțăit, în loc de alte gustări, mai ales țelina sau morcovul, care sunt abrazive, vor masa gingiile și curăța spațiile interdentare. Un kiwi – conține mai multă vitamina C raportat la mărimea să decât oricare alt fruct.
- Ceaiul verde – conține substanțe care omoară bacteriile din cavitatea bucală, care provoacă cariile și mirosul neplăcut al respirației. Recomandat este și ceaiul de musețel și de gălbenele. Ceaiul negru este la fel de benefic, dar este recomandat cu moderație pentru că poate păta dinții.
- Semințele de susan – pe lânga acțiunea mecanică de curățare și combatere a plăcii dentare, semințele de susan sunt bogate în calciu.
- Wasabi – hrean japonez – protejează dinții prin aceeași substanță care îi da gustul picant și care împiedică dezvoltarea bacteriilor provocatoare de carii.
- Apa – Ajută la menținerea gingiilor hidratate și stimularea glandelor salivare. Plus că ori de câte ori bem apă, ne curățăm cavitatea bucală și dinții de alimentele și bacteriile rămase în cavitatea bucală după mese.