Sursa foto: https://unsplash.com/photos/U_Uyc61ePN4
Formulele comerciale pentru sugari sunt de obicei derivate din lapte de vaca si sunt concepute pentru a imita nutrientii gasiti in laptele uman si pentru a ajuta copilul sa creasca si sa se dezvolte corespunzator. Exista diferse informatii despre lapte praf pentru sugari si diferitele tipuri disponibile pe piata, cum sa le prepari si sa le pastrezi. Se ofera, de asemenea, informatii despre cata formula sa-i dai bebelusului si cum sa previi cariile dentare.
Citeste si: Cât lapte praf se pune la un litru de apă?
Probabil ca exista un motiv pentru care nu poti sa-ti alaptezi copilul sau sa-i dai lapte matern. Stiind despre ce este vorba odata ce iei aceasta decizie, trebuie sa te simti confortabil si sprijinit, iar apoi sa obtii informatiile potrivite pentru a alege o formula adecvata pentru sanatatea si bunastarea bebelusului tau.
Din ce este facuta formula pentru sugari?
Laptele praf este de obicei derivat din lapte de vaca; compozitia sa nutritiva este foarte asemanatoare cu cea a laptelui uman. Contine o cantitate echilibrata de proteine, grasimi, carbohidrati, vitamine, minerale si alti nutrienti pentru a asigura cresterea si dezvoltarea normala a unui copil sanatos, la termen. Toti sugarii hraniti cu lapte praf trebuie sa primeasca formula imbogatita cu fier. Bebelusii care beau mai putin de un litru pe zi au nevoie si de un supliment de vitamina D (400 UI).
In cazuri rare, se poate dezvolta alergie la proteinele din laptele de vaca sau intoleranta la lactoza. Daca esti ingrijorat de aceasta posibilitate, discuta cu medicul tau despre ce tip de formula ar fi cel mai bine pentru copilul tau.
Tipuri de lapte formula
Majoritatea mamelor, in jur de 90%, isi alapteaza copilul la san. Dupa patru luni, doar jumatate isi mai alapteaza copilul la san, deoarece exista lapte praf formula. Producatorii de lapte praf sunt supusi unor reguli stricte. Ceea ce trebuie inclus acolo, este determinat de regulamentul alimentar si precizeaza cu precizie tipul si numarul de nutrienti. Desigur, prevede si ceea ce nu trebuie sa fie in el: poluanti.
Formula sub forma de pudra este cea mai ieftina; se poate pastra pana la o luna dupa deschiderea recipientului. Pentru a evita erorile, acesta trebuie masurat cu precizie folosind masura furnizata. Formulele sub forma de pudra nu sunt sterilizate. Bacteriile se pot inmulti acolo daca instructiunile de utilizare nu sunt respectate corect.
Lichidul concentrat costa mai mult decat formula sub forma de pudra si trebuie folosit in 48 de ore de la deschiderea cutiei. Este mai usor de masurat si amestecat, dar exista intotdeauna riscul de eroare de masurare daca instructiunile nu sunt urmate cu atentie.
Formula gata de hranire este cea mai scumpa, dar si cea mai convenabila, mai ales atunci cand calatoresti. Nu este necesar sa-l amestecati cu apa sterilizata, dar odata cu deschiderea cutiei, preparatul trebuie consumat in 48 de ore.