Emotiile, valorile, dar si atitudinile care exista in sanul familiei pot influenta dezvoltarea personalitatii copiilor.
Atunci cand parintii se gandesc la educatia copiilor lor, au cel mai adesea, tendinta de a se concentra asupra unor aspecte specifice: fixarea de limite, stimularea creativitatii sau dezvoltarea capacitatilor. Ei bine, chiar daca toate aceeste aspecte sunt foarte pertinente, nu putem pierde din vedere faptul ca simplul fapt de a face parte dintr-o familie poate afecta dezvoltarea sau personalitatea copiilor.
Mediul familial poate exersa o influenta constanta, care, chiar daca uneori poate trece neobservata, ajunge pana la urma sa influenteze credintele cele mai profunde ale celor mai mici.
Ce tipuri de emotii respira atunci cand ajung acasa?
Cum se comporta cei din casa unii cu altii? Care sunt valorile care ghideaza familia? Sunt intrebari decisive si este important sa analizam daca oferim copiilor mediul pe care il dorim sa il oferim sau daca este timpul sa facem unele schimbari.
Un mediu familial pozitiv este cel care poate favoriza dezvoltarea armonioasa si starea de bine a membrilor sai. Sunt case unde domnesc rasetele, activitatile frumoase si timp partajat in familie.
Acest lucru poate sa fie foarte pozitiv si stimulant pentru copii.
Cum poate deci influenta mediul familial copilul?
In fiecare clipa pe care o petrece alaturi de familie, copilul poarta cu el gandurile, atitudinile si convingerile celor cu care imparte casa, pe care apoi le va reproduce de-a lungul vietii.
Dar, mai precis, mediul familial influenteaza urmatoarele puncte:
-Ofera, indirect, o educatie si valori.
-Permite (sau impiedica) dezvoltarea inteligentei emotionale, in functie de modul in care ceilalti fac fata emotiilor.
-Mediul de acasa previne problemele comportamentale la copii.
-Ofera un spatiu plin de oportunitati de dobandire si imbunatatire a abilitatilor sociale. Interactionand cu familia si observand modul in care ceilalti interactioneaza intre ei, copilul absoarbe aceste cunostinte si le pune in practica.
-Ii permite copilului sa inceapa sa-si construiasca identitatea si sa-si creeze stima de sine. Din comentariile si tratamentul primit in cadrul familiei sale, copilul isi construieste o imagine mai mult sau mai putin pozitiva despre sine.
-Influenteaza starea de spirit a copilului. Il poate face mai predispus la depresie daca nu este adaptat.
-Mediul de acasa modeleaza asteptarile lumii.
Pe scurt, un mediu familial sigur si placut este cel mai mare cadou pe care il putem face copiilor. A creste inconjurati de dragoste si rasete, unde pot fi martori la relatii respectuoase intre oameni sanatosi si fericiti, este cea mai buna baza pentru viitorul lor. Prin urmare, ai grija de acest mediu la care sunt expusi copiii tai zilnic.