Nu ai suficienti bani pentru a cumpara un apartament? Ia un credit ipotecar. Iata ce trebuie sa faci pas cu pas, cum sa actionezi, unde sa mergi, ce documente sa colectezi.
1. Alegeti o banca
In primul rand, trebuie sa alegi o banca de la care sa soliciti un imprumut. Ia o foaie de hartie si traseaza pe ea sapte grafice: numele bancii, pretul apartamentului, plata in avans, rata, termenul imprumutului, moneda, documentele necesare. Retine, de asemenea, ca in orice banca exista conditii speciale – de exemplu, daca ai un cont de salariu deschis la ea, acest lucru reprezinta un avantaj. Adauga la aceasta lista bancile a caror termeni iti par foarte interesanti si apoi compara-i.
Rata dobanzii variaza, de obicei, in functie de vechimea cladirii. Acorda atentie platilor, taxelor si conditiilor suplimentare: este probabil mai profitabil un credit cu o dobanda de 12%, decat 10% plus comisioane.
Determina ce suma doresti si ce credit poti obtine, si cat de mult poti da ca o prima transa. Plata minima este de 10% din cost. Termenul depinde in principal de capacitatea ta si de cat de dispus esti sa platesti o suma semnificativa, luand in considerare un imprumut pe cinci ani. Limita maxima este de 30 de ani cu posibilitatea de rambursare anticipata. Cu cat este mai lung termenul de imprumut, cu atat mai mult vei plati in cele din urma. In ceea ce priveste moneda, regula de aur este sa iei un imprumut in aceeasi moneda in care primesti salariul.
2. Specificarea termenilor si platile suplimentare
Suna sau mergi la banca si clarifica termenii imprumutului. Intreaba specialistul in credite, in detaliu, despre comisionul bancar, necesitatea de a face o asigurare, eventualele penalitati, conditiile de rambursare anticipata a imprumutului. Calculeaza daca ai suficienti bani pentru a face o intelegere, a inregistra proprietatea si a plati serviciile realtorilor.
3. Aduna documentele
Cere specialistului sa-ti mentioneze documente pe care trebuie sa le colectezi. De obicei, ai nevoie de o adeverinta de la angajator, o copie a contractului de munca, certificat de casatorie sau de divort, documentele proprietatii pe care o vei ipoteca etc.
4. Aplica
Dupa ce ai colectat toate documentele pentru ipoteca, suna la banca si stabileste cu ofiterul de credit momentul in care poti solicita un imprumut. Vei merge la banca, iar specialistul va verifica referintele si copiile pe care le-ati pregatit. Roaga-l sa nu puna hartiile intr-o gramada, ci si sa verifice daca sunt in regula. De asemenea, pe baza documentelor tale, el poate face o estimare aproximativa a valorii imprumutului si a avansului pe care il poti primi de la aceasta banca. Completeaza o cerere pentru o ipoteca si transfer-o angajatului impreuna cu documentele. Asigura-te ca vei afla despre decizia bancii, in cel mai scurt timp.
5. Asteapta solutia
Trebuie sa negociezi cu proprietarii apartamentului, pentru a sti cat de mult te pot astepta. Pentru imobil, banca face anumite cereri. Prin urmare, nu lasa un avans sau un depozit pentru locuinta, pana cand nu vei primi aprobarea tranzactiei de la banca.