Nu ni se pare nimic spectaculos: Zilele de nastere sunt sarbatorite cu un tort excelent, poate favoritul celui care isi sarbatoreste ziua. Cu toate acestea, avem impresia ca epoca moderna este cea care a adus pe mesele noastre faimoasele dulciuri, menite sa ne indulceasca papilele gustative, dar si sarbatorile. Ei bine, tortul este o parte importanta istoriei si civilizatiile l-au folosit, sub diverse forme, pentru a marca anumite evenimente speciale. Deci, de cand este “folosit” tortul?
Egiptenii, persii si alti stramosi ai tortului
Chiar daca prajiturile si torturile, asa cum le cunoastem astazi, au origini destul de recente, traditia de a pregati un desert cu ocazia unei anumite ocazii s-a nascut cu mii de ani in urma. Se stie deja ca dateaza din vremurile egiptenilor antici, care aduceau un omagiu mortilor si faraonului cu paini indulcite cu miere. Si chiar si persii, patiseri priceputi, obisnuiau sa-i omagieze pe cei sarbatoriti cu un fel de preparate dulci, asemanatoare torturilor.
Tortul rotund s-a nascut in Grecia
Obiceiul de a prepara mancaruri dulci pentru a sarbatori o ocazie sau o persoana a fost preluat ulterior de greci pentru a aduce un omagiu zeilor. Si multumita zeitei Artemis, gardianul lunii, s-au nascut primele prajituri rotunde – un fel de dulciuri facute cu faina si miere – care erau pregatite pentru a avea forma astrului ceresc si care aveau chiar traditionalele lumanari. La finalul petrecerii se suflau lumanarile pentru a alunga „duhurile rele”.
In Germania primele prajituri aniversare
Aceste doua rituri – cel al tortului si cel al lumanarilor – au inceput sa se raspandeasca ca focul de-a lungul secolelor, desi printre primii crestini nu au avut un asa mare succes, deoarece le considerau o practica pagana. Insa in Evul Mediu, in Germania, tortul aniversar a inceput sa devina din ce in ce mai popular. Pe tot parcursul zilei de nastere a unei persoane lumanarile erau tinute aprinse pentru a tine spiritele rele departe de cel sarbatorit. SPiritele erau considerate deosebit de periculoase in ziua in care persoana respectiva mai imbatranea cu un an si era mai slabita. La sfarsitul zilei lumanarile erau stinse si petrecerea culmina cu taierea unui tort.
Prajiturile de aniversare folosite de toata lumea
Initial, traditia tortului folosit cu ocazia unei zile de nastere era rezervata nobililor si celor bogatilor, singurii care puteau calcula data exacta a nasterii, in timp ce oamenii obisnuiau sa sarbatoreasca doar ziua numelui. Incepand cu secolul al XVII-lea insa, odata cu scaderea preturilor unor ingrediente cheie precum zaharul, obiceiul tortului conceput pentru ziua de nastere s-a raspandit in toate paturile populatiei. Prajiturile si torturile asa cum le cunoastem astazi au aparut insa abia din secolul al XIX-lea in confomitate cu dezvoltarea comerciala a ofertei destinate copiilor. Au fost realizate retete simple si colorate indragite de copii si a fost dezvoltata arta de a decora deserturi in scop de infrumusetare.
O traditie magica
Astazi traditia tortului aniversar este o traditie magica, care uneste adulti si copii la petreceri frumoase cu multe delicii dulci. Astazi torturile sunt disponible in multe cofetarii din lume, iar in Romania acestea se regasesc din abundenta. Putem sa descoperim o gama deosebita de torturi in cofetarii Ploiesti care in ziua de azi s-au modernizat si isi ofera inclusiv servicii online. Este si cazul Cofetariei Narcisa, unde cei ce isi sarbatoresc ziua de nastere sau orice alt eveniment important pot comanda torturi deosebite, dar si prajituri variate.