Vinul rosu este cunocut ca fiind una dintre cele mai vechi bauturi alcoolice de pe planeta, istoria vinului dateaza de pe mii de ani. In timp ce consumul crescut al bauturilor alcoolice atrage multe probleme, cercetarile ne-au dovedit contrariul, consumul moderat de vin rosu contribuie la mentinerea sanatatii si va poate oferi si o mica relaxare.
In timp ce prea mult alcool poate dauna organismului, cercetatorii sugereaza ca 1-2 pahare de vin rosu pe zi pot de fapt ajuta sanatatea corporala.
Cu toate acestea, nici un fel de bautura nu poate inlocui avantajele exercitiilor fizice zilnice sau cele ale unei diete bine echilibrate, insa consumul moderat de vin rosu poate fi benefic.
Este dovedit stintific ca vinul rosu este benefic pentru organismul nostru. Mai multe studii recente au aratat ca exista chiar o legatura stransa intre vinul rosu si cancer. Vinul rosu detine resveratrol, un compus ce se gaseste in struguri si este cunoscut beneficiile sale asupra sanatatii.
Cercetatorii au descoperit ca resveratrolul actioneaza asupra celulelor canceroase facandu-le mai sensibile la tratamentele cu radiatii. In urma experimentelor efectuate in Marea Britanie s-a demostrat ca doua proteine din celulele afectate de cancer au disparut in proportie de 97% dupa ce au fost afectate de resveratrol si apoi tratate cu radiatii.
Consumat zilnic, desigur cu moderatie vinul rosu are multiple beneficii asupra organismului.
Iata de ce este bine sa bem cate un pahar de vin rosu.
Vinul rosu este un antioxidant puternic
Datorita continutului de esveratrol, un antioxidant puternic care lupta impotriva radicalilor liberi, consumul regulat de vin rosu reduce rata tuturor cauzelor de deces.
Reduce efectele fumatului
Este binecunoscut faptul ca vinul rosu reduce semnificativ efectul negativ pe care il produce fumatul asupra sanatatii noastre.
Regleaza ceasul biologic
S-a dovedit ca vinul rosu consumat inainte de culcare poate fi benefic pentru somn, in plus continutul de melatonina care ajuta la reglarea ceasului biologic.
Previne ateroscleroza
Vinul rosu are un rol important un prevenirea si stagnarea progresiei aterosclerozei, afectiunea care se declanseaza atunci cand vasele de sange isi pierd abilitatea de a se relaxa. Polifenolii din compozitia vinului rosu mentin in general sanatatea vaselor de sange, ajuta la formarea de oxid nitric care contribuie la reglarea tonusului vascular.
Afectiuni ale rinichilor
Vinul rosu impiedica formarea pietrelor la rinichi, desigur consumat tot moderatie.
Alte afectiuni si boli
Datorita continutului de resveratrol care are efecte neuroprotective, vinul rosu contribuie cu succes si reduce riscul aparitiei bolii Alzheimer,