Ce este luminatorul? Un luminator este o structura montata in acoperis, de obicei realizata din sticla sau policarbonat, care permite iluminarea naturala in timpul zilei a spatiului de sub el. El poate fi montat atat pe un acoperis orizontal, cat si pe acoperis inclinat, de mansarda. Pe langa faptul ca lumina naturala a soarelui este mult mai sanatoasa pentru vedere, aceste luminatoare au si avantajul ca va ajuta sa faceti economie la energia electrica consumata de instalatia de iluminat artificial din interiorul cladirii.
Alegerea unui luminator este utila in incintele fara ferestre sau in incintele cu suprafete foarte mari unde ferestrele sunt la o distanta considerabila de centru, cum ar fi: depozite, hale, spatii comerciale foarte largi. Avand in vedere ca razele soarelui cad aprope perpendicular pe acoperis, spre diferenta de ferestrele situate in plan vertical luminatoarele permit intrarea unei cantitati mult mai mari de lumina. De aceea, chiar si luminatoarele de dimensiuni mici va pot surprinde cu lumina pe care o aduc in interior.
Luminatoarele se pot monta atat la cladirile in constructie, cat si la cele deja existente prin decuparea acoperisului. Gama larga de tipuri de luminatoare permit arhitectului sa va ofere solutii foarte atragatoare. La capatul din interior al luminatorului se poate monta un difuzor de tavan care raspandeste lumina intr-un mod echilibrat pe o suprafata mult mai mare.
Tipuri de luminatoare
Exista multe tipuri de luminatoare, atat in functie de materialele folosite, cat si de forma sau dimensiunile lor.
- In functie de tipul de geam folosit, ele pot fi transparente sau translucide.
- Dupa forma, luminatoarele pot fi tubulare sau paralelipipedice.
- In functie de sectiune, pot fi luminatoare fixe tip cupola sau luminatoare continue tip banda.
Performanta termica
Impactul luminatoarelor asupra performanței termice a unei clădiri este complex și depinde de mai multi factori: climă, orientare, materiale, dimensiunea și amplasarea luminatoarelor, umbrirea și proprietățile lor termice.
Tehnologiile eficiente din punct de vedere energetic utilizate pentru ferestre pot fi aplicate si pentru luminatoare. Orice proiectare ar trebui sa indeplineasca cerintele actuale de reglementare pentru conformitatea cladirii.
Ca si in cazul ferestrelor conventionale, luminatoarele pot fi o sursa majora de castig nedorit de caldura vara si pierderi semnificative de caldură iarna. Rata de transfer termic a geamurilor înclinate este mai mare (de obicei cu 40%) decât cea a geamurilor verticale.
Intretinerea luminatoarelor trebuie sa includa curatarea regulata a acoperisului, in special de resturile de frunze uscate. Resturile de frunze in contact cu apa de ploaie pot produce patarea luminatoarelor, iar astfel lumina care patrunde prin ele este mai slaba. De asemenea, resturile de frunze umede pot coroda marginile metalice exterioare ale luminatorului. In medii cu clima normala este suficienta curatarea acoperisului si a luminatoarelor o data la doi ani.
Compania Welkins este binecunoscuta atat in Romania cat si la nivel european pentru calitatea luminatoarelor pe care le produce si le monteaza. Va recomandam sa o contactati.