In societatea noastra aflata intr-o perpetua evolutie, empatia pare sa fie in sfarsit recunoscuta drept o trasatura de caracter demna de a fi cultivata. In cele ce urmeaza, bazandu-ne pe recomandarile expertilor va spunem cum se poate dezvolta si cultiva empatia la un copil.
Vazuta ca o slabiciune timp de mai multe decenii, empatia este actualmente pretuita, este ridicata la rang de calitate si i se rezerva un loc in educatia copiilor. Cultivarea empatiei la un copil ii permite acestuia din urma sa creeze legaturi cu ceilalti si sa constientizeze impactul pe care empatia il poate avea.
Pentru a intelege empatia, specialistii ne invita sa observam cele mai recente descoperiri in materie de neurostiinta. Cu totii stim ca, creierul unui copil nu este identic cu cel a unui adult deoarece este mai imatur. Partea superioara in special, folosita pentru a anticipa, pentru a organiza si a regla emotiile. Maturizarea incepe abia dupa varsta de 7 ani, in contact cu ceilalti – parintii, prietenii, profesorii – si in functie de experientele traite.
O capacitate naturala care ar putea disparea
Chiar daca empatia este o capacitate innascuta, specialistii sunt de parere ca aceasta trebuie cultivata daca ne dorim sa infloreasca la un copil. Empatia este un fel de samanta care are nevoie de stropire frecventa daca copilul traieste intr-un mediu in care are parte de empatie. Atunci cand un copil evolueaza intr-un mediu iubitor si empatic, creierul sau va secreta ocitocina, hormonul fericirii. Acest hormon ii va face creierul sa se maturizeze si ii va cultiva latura empatica.
Cum putem dezvolta empatia la un copil
Pentru a dezvolta empatia la un copil, secretul este acela de a-i oferi un mediu care sa ii permita sa se maturizeze cerebral, secretand mai multa ocitocina. Iata cum poti face acest lucru.
Asculta-l
Sa vii cu emotii credibile este primordial. Ideea este aceea ca un copil sa valideze ceea ce resimte. Un parinte trebuie sa foloseasca la maxim comunicarea non violenta pentru a se exprima, mai ales in caz de conflict. Un parinte ar trebui sa foloseasca cuvinte de genul: vad ca plangi din cauza ca acel copil ti-a luat jucaria. Inteleg ca este dificil dar ti-o va da inapoi.
Fii disponibila
Sa iti asculti copilul este o etapa esentiala. Arata-te 100% disponibila atunci cand are ceva sa iti spuna. Nu sta pe telefon atunci cand copilul are ceva sa iti spuna. O adevarata provocare pentru parintii moderni care adesea fac mai multe lucruri in acelasi timp.
Imbratisari
Oferind si primind imbratisari ii permitem creierului nostru sa secrete ocitocina. Un hormon care care ne ajuta sa dezvoltam empatia si, dupa cum spuneam mai sus, ajuta la maturizarea creierului copilului. Drept urmare, abuzeaza de imbratisari.