A lua pranzul in oras este mai daunator decat crezi. Studiile au aratat ca alimentele furnizate in multe localuri contin mai multe calorii si mai multe grasimi, in special grasimi saturate. Problema este ca multi dintre noi mancam aceste alimente in fiecare zi fara sa ne dam seama cu adevarat ce contine.
In ultimii ani s-au depus eforturi mari pentru a ne ajuta sa intelegem compozitia alimentelor ambalate. Marcarea clara a alergenilor, a listelor de ingrediente si a indicatorilor de pe partea din fata a pachetelor arata clientilor cu amanuntul cata cantitate de grasimi, grasimi saturate, zahar si sare sunt continute. Cu toate acestea, exista un decalaj important in aceasta tendinta admirabila.
Celor dintre noi care ne mancam pranzul intr-o cantina la locul de munca, este mult mai dificil sa accesam tipul de informatii care duc la alegeri in cunostinta de cauza. Si cantinele pot juca un rol critic in ceea ce priveste alimentatia sanatoasa. Sunt un cadru captiv, uneori subventionat, care este adesea folosit pentru a oferi masa principala a zilei.
Dreptul de a sti
Deci cati dintre noi folosim aceste cantine? Ei bine, trei sferturi din lucratorii din Marea Britanie stau la serviciu la pranz, 31% mancand la cantina la locul de munca. Suntem peste 7 milioane dintre noi. In timp ce etichetarea nutritionala si alergena este acum raspandita in supermarketurile noastre, cantinele la locul de munca ofera rareori astfel de informatii intr-un format usor accesibil. A influenta comportamentul alimentar aici ar putea fi esential in reducerea riscului angajatilor de a dezvolta boli cronice legate de alimentatie, cum ar fi diabetul de tip 2 sau obezitatea. Ar trebui sa ofere companiilor si organizatiilor angajati mai sanatosi, mai fericiti si mai productivi.
Avantajele personale si economice sunt clare. Sanatatea, pur si simplu, poate contribui la valoarea unei organizatii. Si ne-am obisnuit sa stim: exista un interes din ce in ce mai mare al consumatorilor pentru informatiile despre alimentele consumate in afara casei. Aceasta include continutul nutritional al felurilor de mancare, originea ingredientelor si prezenta posibililor alergeni. S-ar putea argumenta cu usurinta ca este un drept fundamental sa stim ce mancam.
Noua reglementare UE impune etichetarea clara a prezentei a 14 alergeni pentru alimentele preambalate si alimentele servite. Legea din 2010 privind protectia pacientilor si ingrijirea accesibila, din SUA, merge mai departe, cerand ca informatiile nutritionale sa fie postate in restaurante si in lanturile mari de fast-food. Exista cerinte similare in Irlanda. Cu toate acestea, se poate face mai mult in cantinele de la locul de munca pentru a se asigura ca mesele pot face alegeri in cunostinta de cauza. Acolo unde sunt disponibile informatii despre vase, acestea nu sunt adesea furnizate intr-un mod care sa permita consumatorului. Posibil ca o consecinta a acestui fapt, studiile au constatat ca prezenta crescuta a datelor nu are intotdeauna o influenta puternica asupra alegerii consumatorilor.
Meniul
Deci, cum putem schimba acest lucru? In prezent, cele mai multe informatii despre produsele alimentare oferite la locul de munca sunt tiparite pe un card de meniu sau pe o tabla de informatii. Daca ati mancat vreodata intr-o cantina, veti sti cat de scurte sunt privirile de la personalul ocupat la aceste surse. Si daca va faceti timp pentru a privi, informatiile sunt in mod normal limitate la o descriere a felurilor de mancare cu putine informatii nutritionale sau alte informatii imbunatatite disponibile.
Inseamna ca fiecare restaurant trebuie sa lucreze din greu pentru a gasi informatiile relevante pentru ei. La urma urmei, aportul nutritional ideal al unui muncitor va fi destul de diferit in functie de activitatea lui. Nevoia unei abordari personalizate pentru furnizarea de informatii este clara, iar solutia ar putea sta in buzunarele noastre.