Regularitatea intestinului afecteaza profund bunastarea fizica si psihica a fiecarei persoane. Pentru multi nu este o problema, dar sunt din ce in ce mai multi indivizi care, in ultimele decenii, trebuie sa traiasca cu un intestin lenes . Aceasta definitie se refera la o incetinire a tranzitului intestinal, legata de scaderea a ceea ce se numeste peristaltism. Toate acestea fac ca organismul sa aiba dificultati in a elimina deseurile si, de asemenea, in absorbtia nutrientilor.
De fapt, cei care sufera de intestin lenes, pe langa faptul ca au obiceiuri intestinale neregulate, sufera adesea de umflaturi abdominale, balonare , crampe abdominale si uneori cistita .
Exista vreun remediu pentru aceasta boala?
Neregulile apare din cauza diversilor factori, care pot fi anatomici si patologici, dar si legati de un stil de viata gresit . In general, femeile si persoanele in varsta sunt cele care sufera cel mai mult dar si toate acele persoane care sunt sedentare, foarte stresate, beau putin si nu urmeaza o dieta sanatoasa si bogata.
Nutritia este un element fundamental in viata unei persoane si are o influenta considerabila asupra bunastarii multor organe, in special a celor care fac parte din sistemul digestiv. Cititi mai departe pentru a afla ce alimente va vor ajuta sa va miscati din nou intestinul lenes .
Intestin lenes: ce alimente sa alegi
Pentru ca intestinele sa se miste din nou, este important sa alegeti alimente cu caracteristici specifice. Ceea ce ingerati afecteaza foarte mult modul in care functioneaza sistemul dvs. digestiv. Adoptand un stil alimentar sanatos si simplu poti rezolva multe dificultati precum intestinul lenes dar si digestia .
Elementele care ajuta la alegerea celor mai eficiente alimente sunt doua in special: primul este prezenta apei . Luarea zilnica a cantitatii potrivite (1 -1,5 litri), atat prin bautura, cat si prin ingrediente bogate in ea, favorizeaza actiunea fibrelor. Acestea din urma sunt al doilea element care contribuie la o buna regularitate intestinala si se impart in solubile si insolubile.
Fibrele alimentare nu sunt altceva decat substante organice apartinand grupei carbohidratilor. Potrivit multor studii, acum dovedite si acceptate universal, ele ajuta la tranzitul intestinal , previn constipatia, cresc satietatea gastrica si protejeaza impotriva anumitor tipuri de cancer precum cancerul rectal si de colon.
Puteti gasi aceste substante in diverse alimente de origine vegetala. Sa vedem care.
Alimente bogate in fibre
Alimentele bogate in fibre sunt numeroase si sunt potrivite pentru orice palat. Le poti folosi la prepararea primelor si a doua feluri dar si deserturi, ai rasfatata de alegere. Dupa cum am mentionat deja, fibrele sunt impartite in doua categorii. Cele insolubile sunt cele mai eficiente pentru tranzitul intestinal deoarece absorb multa apa si maresc volumul fecalului, facand dejectia mai usoara si mai putin dureroasa. Alimentele care contin aceste elemente fundamentale sunt cerealele integrale , fructele uscate, semintele de in, legumele cu frunze verzi, telina, conopida si dovleceii.
Fibrele solubile , pe de alta parte, incetinesc tranzitul intestinal, deoarece formeaza un gel in interiorul intestinului. In ciuda acestui fapt, ele sunt foarte utile deoarece mentin nivelurile de colesterol scazute si protejeaza organismul de substantele nocive . Pentru a evita efectul lor de incetinire, trebuie sa luati o cantitate buna de lichide. Alimentele care le contin sunt leguminoase , fructe proaspete , morcovi, cartofi, ceapa si ovaz.
Fructe si legume de adus la masa
Legumele si fructele au multe proprietati benefice si unele soiuri va pot ajuta la regularitatea intestinului. Amintiti-va ca este foarte important sa consumati aceste alimente cand sunt proaspete si, daca v-ati aprovizionat, pastrati totul bine la frigider .
Cele mai eficiente legume sunt:
– Spanacul , care este bogat in fibre insolubile si, prin urmare, are caracteristici laxative. De asemenea, au proprietati antioxidante si protejeaza inima si de bolile oculare, cum ar fi cataracta.
– Morcovii , excelenti preparati atat in salate cat si la abur, sunt antiinflamatori iar cand sunt gatiti sunt si un remediu pentru diaree.
– Sparanghelul , util impotriva sindromului de colon iritabil si impotriva retentiei de apa. Acestea promoveaza diureza si motilitatea intestinala si protejeaza impotriva cancerului de colon.
– Salata verde are functie carminativa si imbunatateste digestia. Bogat in fibre si apa, este excelent pentru trezirea intestinului lenes.
– Varza , legume de iarna care ajuta intestinul datorita fibrelor si apei. De asemenea, bogat in fier, fosfor si magneziu. Trebuie amintit ca cei care sufera de colon iritabil, insa, nu pot exagera cu aceste legume.
Fructele aliate impotriva constipatiei sunt:
– Kiwi , a carui pulpa este bogata in fibre care ajung la colon si il protejeaza de infectii.
– Perele , favorizeaza peristaltismul datorita pectinei si sorbitolului, substante care transporta apa in intestin.
– Pepenele galben , stimuleaza digestia si miscarile intestinale datorita fibrelor solubile si insolubile si apei pe care o contine. De asemenea, – contracareaza acumularea de colesterol si activeaza circulatia.
Ce trebuie evitat
Desi exista mai multe alimente care contribuie la regularitatea intestinului, multe altele agraveaza aceasta tulburare. Acestea sunt alimente rafinate sau alimente cu caracteristici care incetinesc peristaltismul. Iata o lista scurta:
– Alimente cu mult amidon , cum ar fi painea si pastele
– Produsele lactate, deoarece reduc masa fecala
– Carnea rosie si mezelurile deoarece incetinesc digestia
– Orezul pentru ca este astringent (de fapt multi il iau cand au dizenterie)
– Vinul rosu, de asemenea astringent deoarece contine taninuri
Acestea sunt alimentele pe care le poti aduce la masa sau din care trebuie sa reduci aportul pentru a-ti recapata regularitatea intestinala. Desi ajuta foarte mult, uneori dieta nu este suficienta pentru unii. In aceste cazuri, este util sa asociati programul alimentar cu suplimente pe care medicul dumneavoastra le poate recomanda.
Imbunatateste-ti stilul de viata adoptand o dieta sanatoasa, band multa apa si dedicand 3-4 zile pe saptamana activitatii fizice. Corpul tau nu va intarzia sa arate efectele benefice ale unui mod de viata sanatos, iar daca intestinul tau lenes este greu de trezit, ai incredere in medicul tau sau nutritionistul pentru a-ti recomanda cateva suplimente eficiente.