Tot ce trebuie să știi despre găzduirea web
Mulți proprietari ai proiectelor web nu încearcă să afle prea multe despre găzduirea web, până-n momentul în care apare o problemă cu site-ul sau poșta electronică. Aceasta este o greșeală comună ce poate afecta stabilitatea funcționării afacerii tale online. Prin urmare, cea mai bună metodă pentru evitarea situațiilor neplăcute este să te informezi corespunzător și să cunoști tot ce îți poate oferi un web hosting.
Cum funcționează găzduirea web?
Atunci când abia ai decis că vrei să lansezi propriul site, trebuie să identifici un furnizor de servicii hosting, care îți va pune la dispoziție resursele necesare pentru plasarea site-ului pe un anumit server. Acolo vor fi stocate toate informațiile, fișierele și bazele de date. Astfel, de fiecare dată când site-ul este accesat de către un utilizator, toate fișierele necesare sunt puse la dispoziția acestuia de către hoster.
Companiile de hosting oferă mai multe tarife, care includ diferite cantități de resurse. Trebuie să alegi acel tarif de hosting care corespunde nevoilor tale. Per general, hostingul este similar chiriei de apartament – plătești lunar, pentru a asigura buna funcționare a site-ului.
Pentru a reduce riscul de a rămâne nemulțumit de servicii, există furnizori precum MegaHost, care oferă o perioadă de garanție de 30 de zile în care poți primi banii înapoi. Pe lângă aceasta, recomandăm să optezi pentru cel mai ieftin hosting – opțiunea perfectă pentru proiectele la început de cale. Odată ce site-ul se va dezvolta și va crește numărul vizitatorilor, vei putea trece la un tarif nou, mai scump.
Ce tipuri de web hosting există?
Fiecare tip de proiect are nevoie de un anumit număr de resurse. Prin urmare, există mai multe tipuri de hosting care răspund acestor nevoi. Acestea se deosebesc prin memoria de stocare disponibilă, instrumentele puse la dispoziție și sistemul de operare.
Hostingul virtual
Acest tip de hosting presupune împărțirea unui server în mai multe părți egale, iar fiecare parte este oferită în chirie. Pe un singur server se pot fi amplasate sute de site-uri, iar toate utilizează resursele unui singur server. Prin urmare, dacă un utilizator va utiliza mai multe resurse, atunci vor fi afectați vecinii săi. Pentru ca acest lucru să nu se întâmple, hosterul impune anumite limite.
Hostingul virtual este tipul cel mai ieftin de găzduire, din România și lumea întreagă. Dar, ieftin nu înseamnă și o eficiență proastă. De exemplu, la MegaHost, pentru 0.99 $ lunar, obții: 1 GB SSD, trafic necontorizat, 1 multi-domain și 1 subdomeniu, 3 conturi de mail și până la 50 de mailuri pe oră.
Virtual Private Server
Hostingul VPS este atunci când un server fizic este împărțit, la fel, în câteva segmente, doar că acestea au mai multe resurse, iar pe un singur server fizic sunt amplasați doar câteva zeci de site-uri.
Serverul virtual, la fel ca unul fizic, nu are limite în procesul de utilizare. Acesta poate fi configurat conform propriilor necesități sau ai posibilitatea de a instala un alt sistem de operare. Un astfel de web hosting este potrivit magazinelor online, forumurilor cu un număr mare de vizitatori, aplicațiilor și site-urilor corporative, pe care angajații au conturi sau poște electronice.
Serverul dedicat
Acest tip de hosting presupune închirierea unui întreg server fizic, pe care îl poți seta în totalitate conform propriilor nevoi. Singurele limite pot fi impuse doar de capacitatea de funcționare a serverului propriu zis.
Odată ce ai optat pentru un dedicated server, administratorul va obține controlul complet asupra părților de software și hardware. Iar aceasta este o alegere bună în cazul serverelor pentru jocuri video, rețelelor sociale, site-urilor pentru bănci, magazinelor online mari și aplicațiilor ce au nevoie de mai multe resurse.
Ce este totuși găzduirea web?
Hostingul reprezintă acel serviciu care asigură prezența site-ului tău pe Internet. De facto, această prezență permite afacerii tale să acopere un public mare și larg, deoarece majoritatea oamenilor în era digitală sunt conectați la rețeaua World Wide Web. Prin urmare, de calitatea serviciilor de găzduire va depinde buna funcționare a site-ului tău, așadar trebuie să alegi cu atenție și să te informezi în măsura necesarului.